Ekonomické informace 28. 2. 2003

Rostoucí ceny ropy mohou v případě vyostření krize v Iráku vyhnat cenu benzinu Natural nad 30 korun za litr. Drahé suroviny zároveň podle ekonomů nepříznivě ovlivní obchodní bilanci země. Cena americké ropy vyšplhala na novou nejvyšší úroveň od války v Perském zálivu v roce 1991 - na 38 dolarů 74 centy. Cenová nejistota na trhu s ropou je také nejvýraznějším rizikem ovlivňujícím růst inflace u nás.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

dolary

dolary | Foto: Jan Rosenauer

Centrální banka zatím ponechala úrokové sazby beze změny, další vývoj guvernér Zdeněk Tůma nechce předjímat.

Přehrát

00:00 / 00:00

Z. Tůma: Úrokové sazby

Město Praha vydá dluhopisy v hodnotě 170 miliónů eur, tedy zhruba 5 miliard a 100 miliónů korun. Rozhodli o tom pražští zastupitelé. Obligace se splatností 10 let by měly být emitovány v březnu. Jak řekl ekonomický náměstek primátora Jiří Paroubek, získané peníze město použije na výstavbu tramvajové trati z Hlubočep na Barrandov a na dokončení jihozápadní části vnitřního automobilového okruhu Prahy, tedy tunelu Mrázovka.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Paroubek: Pražské dluhopisy

Tuzemské pivovary vyvezly loni nejvíce piva za posledních 10 let, a to bezmála dva miliony hektolitrů. Nejvíce se exportuje do Německa, Velké Británie a na Slovensko. Podle předsedy Českého svazu pivovarů a sladoven Jana Veselého poptávka za hranicemi nadále poroste, a to hlavně díky silným strategickým partnerům českých pivovarských skupin.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Veselý: Vývoz piva

Výrazný propad prodeje hudebních nosičů a také tržeb zaznamenali loni na českém trhu hudební vydavatelé. Jak informovala česká sekce Mezinárodní federace hudebního průmyslu, prodej nosičů proti roku 2001 klesl o 26 procent, tržby byly o 20 procent nižší.

Česká republika má být zařazena mezi země, které porušují práva duševního vlastnictví. Americké vládě to doporučuje mezinárodní aliance duševního vlastnictví. Pokud by se tak stalo, republika by se na seznam největších pirátů vrátila po dvou letech. Detaily od zpravodaje Českého rozhlasu v USA Miroslava Konvaliny.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Konvalina: CD pirátství v Česku

Jaroslav Skalický, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme