Ekonomické informace 28. 2. 2006

Dálnice se mají letos v Česku rozšířit o nových 72 kilometrů. Pohonné hmoty u nás stále zlevňují, tento trend ale zřejmě brzy skončí. Loděnice v Děčíně by mohly po vstupu čínského investora stavět až 50 lodí ročně. Část své výroby přesunula do Číny Okula Nýrsko. Česko dokončilo čerpání peněz z unijního programu Sapard.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stavba dálnice D47

Stavba dálnice D47 | Foto: F. Tichý

Dálnice se mají letos v Česku rozšířit o nových 72 kilometrů. Jedná se o rekordní délku uvedenou do provozu během jednoho roku, jak ale dodává šéf Ředitelství silnic a dálnic Petr Laušman, rekordní budou ale také náklady na jejich výstavbu.

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Laušman: Více dálnic

Pohonné hmoty u nás stále zlevňují. Za poslední týden jejich cena klesla v průměru o dalších 20 haléřů na litr. Hlavní příčinou je podle analytika společnosti Colosseum Štěpána Pírka zlevňování energií a ropy na světových trzích. Protože ropa ale svůj propad mezitím stihla zastavit, je pravděpodobné, že dále nebudou klesat ani ceny tuzemských pohonných hmot.

Přehrát

00:00 / 00:00

Š. Pírek: Ceny pohonných hmot

České loděnice v Děčíně by mohly po vstupu čínského investora stavět až 50 lodí ročně. Na rozšíření loděnic se bude podílet kromě největšího čínského stavitele lodí ze Šanghaje také česká firma Vítkovice, která vyrábí lomené hřídele do lodí. V první etapě má v roce 2008 v rozšířené loděnici vzniknout 580, postupně až 1400 nových pracovních míst.

Budoucnost výroby a obchodu je na východě. Část své výroby přesunula do Číny také Okula Nýrsko a podle generálního ředitele Ladislava Hršela, se vůbec nedá mluvit o nevýhodách.

Přehrát

00:00 / 00:00

L. Hršel: Okula do Číny

Aero Vodochody získalo od amerického Národního úřadu pro letectví certifikát pro civilní letoun Ae270, který vyvinulo společně s tchajwanskou společností AIDC. Aero už má od loňska pro tento nový civilní letoun certifikát od Evropského úřadu pro bezpečnost letectví. Podle prezidenta společnosti Aero Petra Klimeše jde o významnou podmínku pro pokračování tohoto programu.

Česko dokončilo čerpání peněz z unijního programu Sapard. Financovalo z něho hlavně programy rozvoje venkova. Z původně předvstupního programu na podporu zemědělství vyčerpalo přidělené prostředky o rok dříve, než muselo. Jak připomíná mluvčí ministerstva financí Petra Krainová, z desítky nových členských zemí unie je naše republika zatím jediná, která už program Sapard ukončila.

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Krainová: Peníze z programu Sapard

Americká ekonomika zaznamená v prvním čtvrtletí výrazné oživení z útlumu, který na ni dolehl koncem minulého roku. Národní asociace podnikových ekonomů v nové prognóze zvýšila odhad růstu hrubého domácího produktu USA na 4,5 procenta z původních 3,4.

Jaroslav Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme