Ekonomické informace 29. 8. 2003

Dneškem končí oficiální lhůta, ve které mohou věřitelé Union banky přihlásit své pohledávky u Krajského soudu v Ostravě. Zatím se do konkursu přihlásilo asi 67.000 věřitelů s pohledávkami dosahujícími 15-ti miliard.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Union banka

Union banka

Kolik ale věřitelé skutečně získají se podle místopředsedy Krajského soudu v Ostravě Rostislava Krhuta zatím nedá odhadnout.

Přehrát

00:00 / 00:00

R. Krhut: Union banka

Konkursní správkyně Michaela Huserová jednala i s největším dlužníkem zkrachovalé Union banky a zároveň jejím bývalým majitelem - společností Invesmart. Ta by měla bance a Union group zaplatit celkemtři a půl miliardy korun. Na termínu zaplacení se ale s šéfem Invesmartu Paolem Catalfamem nedohodla.

Skupina Lahvárna Ostrava zaplatila kupní cenu za státní podíl i za pohledávku státu v holdingu Vítkovice. Na tzv. svěřenecký účet u ING Bank odeslala 372 milionů korun. Tato suma, společně s 30 miliony, které skupina uhradila jako zálohu při výběrovém řízení na privatizaci Vítkovic, dává dohromady sjednanou celkovou kupní cenu. Teď je ve Vítkovicích zapotřebí dokončit finanční restrukturalizaci, dodává ředitel Lahvárny Ostrava Jan Světlík.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Světlík: Lahvárna Ostrava

Antimonopolní úřad definitivně zakázal spojení dvou ze tří nadnárodních společností, které u nás ovládají cukrovarnictví. Spojením německé firmy Südzucker a francouzské Saint Louise Sucre by došlo k nerovnováze na tru s cukrem. S velkou pravděpodobností by pak utrpěl i konečný spotřebitel, protože by za cukr podle všeho platil víc, uvedl předseda úřadu Josef Bednář:

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Bednář: Cukrovary

Americké ekonomice se daří čím dál lépe. Hospodářský růst se ve druhém čtvrtletí vyšplhal na 3,1 procenta. Zatímco ekonomika eurozóny ve stejném období svůj růst zpomalila, vyhlídky americké ekonomiky se tak opět o něco zlepšily. Trhy ale podle Josefa Kvardy ze společnosti Atlantik finanční trhy dobré výsledky čekaly a dolar proto na výsledky příliš nereagoval.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Kvarda: Dolar

Polský Kredyt Bank chce ukončit své aktivity ve východní Evropě. Má prodat své pobočky v Litvě a na Ukrajině. Jak dodává náš varšavský zpravodaj Pavel Novák Kredyt Bank je tak už 3 polskou bankou, která po získání zahraničního investora opouští východní trhy.

Z plánů expanze do zahraničí musely slevit už 2 polské banky, potom, co kontrolu v jedné přejal americký Citibank a ve druhé italský UniCredito. Hlavním akcionářem Kredyt Banku je belgická společnost KBC Bank NV, která je také vlastníkem 81% akcií ČSOB. O záměru ukončit činnost Kredyt Banku v Litvě a na Ukrajině informovala litevská agentura Elta. Podle ní vedení tohoto ústavu sdělilo guvernérovi litevské centrální banky svůj úmysl omezit aktivity na Východě, bance umožní snížení nákladů a zvýšení příjmů.

Milan Kopp, Aleš Heřmánek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme