Ekonomické informace 3. 7. 2003

Léto nám utíká a už začaly žně. Kvůli teplému počasí začali zemědělci sklízet asi o 10 dní dříve než loni. Kosí ozimý ječmen a řepku. A to na Moravě i ve středních Čechách.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

žně

žně | Foto: Jan Rosenauer

Pěstitelům chmele se zřejmě pomalu blýská na lepší časy. Pivovar Prazdroj totiž oznámil, že chce zvýšit výrobu zlatého moku. Zatímco teď vyrábí 700 tisíc hektolitrů piva, postupně se chce dostat na výstav 5 milionů hektolitrů. A jak zjistil kolega David Hertl, pokud Prazdroj svůj plán splní, zvýší se potřeba českého chmele o dva tisíce tun ročně.

Přehrát

00:00 / 00:00

David Hertl o zvýšení spotřeby chmele

Poslanecká sněmovna schválila předlohu, která umožní zvýšit platy policistů, hasičů, celníků a příslušníků vězeňské služby zhruba o třetinu. Budou brát téměř 32.000 korun. Poslanci tak poněkud narušili proklamace vlády o nutném šetření. Pokud předlohu schválí senát a prezident, bude muset kabinet na tyto platy najít v rozpočtu na příští rok skoro 6 a půl miliardy korun.

Ještě tento týden zaplatí stát 20 milionů eur společnosti Housing&Construction. V přepočtu asi 620 milionů korun je kompenzací za projektovou přípravu dálnice D47.

Ministerstvo financí dokončilo návrh nového zákona o podnikání na kapitálovém trhu a předalo jej vládě. Mnohasetstránkový materiál by měl dovršit slaďování legislativy s Evropskou unií. Mluvčí ministerstva Eva Nováková vysvětlila, že základní novinkou je zavedení takzvaného evropského pasu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Eva Nováková o evropském pasu

Další novinkou je to, že stát by podle návrhu už nemusel povinně půjčovat nyní takřka prázdnému Garančnímu fondu obchodníků s cennými papíry. Naopak odvody makléřských firem do něj by se měly zvýšit.

Největší příjmy Ruska plynuly vždy z vývozu ropy a plynu. Proto je velice zajímavé, že Ruský fond federálního majetku má teď v úmyslu předložit vládě návrh, aby společně s dalšími akciemi prodala příští rok také poslední balík akcií ropného gigantu LukOil.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zjistil to náš moskevský zpravodaj Petr Voldán.

Markéta Kaclová, Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme