Ekonomické informace 3. 8. 2004

Nestátní organizace, obce, města a kraje v příhraničních oblastech mají poslední příležitost požádat o granty z programu CBC Phare. O 25 000 ubylo v Česku v porovnání s loňskem podnikatelů. Letošní sklizeň obilí má zpoždění, průměrný výnos je zatím ale poměrně vysoký. Dnes je poslední den pro zájemce o koupi 34procentního podílu v provozovateli přenosové soustavy ČEPS.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

koruny a eura

koruny a eura | Foto: Jan Rosenauer | Zdroj: AFP

Nestátní organizace, obce, města a kraje v příhraničních oblastech dnes mají poslední příležitost požádat o granty z programu CBC Phare. Ze Společného fondu malých projektů mohou získat peníze na rozvoj lidských zdrojů a přeshraničních sítí. Program se dělí na česko-rakouskou, česko-bavorskou a česko-saskou hranici a na všechny projekty je k dispozici téměř 50 milionů korun, dodává mluvčí ministerstva pro místní rozvoj Petr Dimun.

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Dimun: Granty z Phare

Podnikatelů letos ubývá. Jejich počet, který se blížil 800 tisícům, se v porovnání s loňským druhým čtvrtletím snížil o 25 000. Podnikatelů je méně ve všech regionech, nejvíc jich ale ubývá v Pardubickém, Ústeckém a Moravskoslezském kraji, tvrdí mluvčí Českého statistického úřadu Ladislav Pištora.

Přehrát

00:00 / 00:00

L. Pištora: Podnikatelů ubývá

Letošní sklizeň má zpoždění. Podle ministerstva zemědělství je zatím sice sklizeno 90 procent ozimého ječmene, ale pouze čtyři procenta žita. Z celkového půldruhého milionu hektarů osevních ploch obilí zatím zemědělci sklidili asi jednu sedminu. Zato dosavadní průměrný výnos je letos poměrně vysoký - 5,3 tuny obilí na hektar. Vloni to byly necelé čtyři tuny.

Dnes je poslední den pro zájemce o koupi 34procentního podílu v provozovateli přenosové soustavy ČEPS. Společnost ČEZ totiž musí své akcie prodat. Nařídil jí to antimonopolní úřad při loňském prodeji 66tiprocentního podílu v přenosové soustavě do rukou státu, kdy ČEZ od státu naopak kupoval distribuční soustavy, vysvětluje mluvčí společnosti Ladislav Kříž. Pokud ČEZ nového majitele pro svůj menšinový podíl ve společnosti ČEPS nenalezne, odkoupí ho vláda.

Přehrát

00:00 / 00:00

L. Kříž: Prodej ČEPS

ČEZ chce nejpozději do konce roku převzít kontrolu nad třemi bulharskými distributory elektřiny, a to na základě výsledků nedávného výběrového řízení. Česká energetická skupina se snaží ovládnou také Slovenské elektrárně a 2 rumunské distributory - to je ale běh na delší trať, řekl Radiožurnálu šéf ČEZu Martin Roman. Podle analytika investiční banky J and T Michala Šnobra ani jedna z těchto investic nepřinese českému zákazníkovi levnější dováženou elektřinu.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Šnobr: ČEZ investuje

Aleš Heřmánek, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme