Ekonomické informace 30. 8. 2002

Do obcí nejvíce postižených povodněmi míří vládní dotace v celkové výši 90 milionů korun. Škody za téměř dvě miliardy způsobily záplavy Unipetrolu. Společnost Tele2 bude od 1. září nabízet službu volba operátora. Bohumínské železárny už uhradily všechny své závazky plynoucí ze soudního vyrovnání s věřiteli.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Povodně na Litoměřicku

Povodně na Litoměřicku | Foto: Ivana Hofmannová

90milionové dotace směřují už od včerejška k obcím nejvíce zasaženým povodněmi. Peníze začalo rozesílat ministerstvo financí. O systému rozdělení uvedených 90 milionů rozhodla vláda ve středu. Dotaci obdrží nejvíce zasažené obce, a to v rozsahu 400 až 900 korun na jednoho obyvatele podle jejich počtu v obci.

Škody za téměř dvě miliardy korun způsobily záplavy Unipetrolu. Tato částka zahrnuje jak přímé škody na majetku, tak škody způsobené omezením výroby. Podle tiskového mluvčího Unipetrolu Tomáše Zikmunda jsou to zatím nejpřesnější odhady.

Přehrát

00:00 / 00:00

T. Zikmund: Škody Unipetrolu

Konkrétní termín obnovení výroby ani zdroje financí na opravu majetku nejsou známy. Unipetrol jedná s pojišťovnami, požádal o pomoc i stát. Zda bude mít dostatek vlastních zdrojů není jisté. V prvním pololetí letošního roku totiž petrochemické skupině Unipetrol poklesl zisk z jedné a čtvrt miliardy na 630 miliónů korun. Ve stejném období loňského roku měla přitom zisk dvojnásobný.

Společnost Tele2 bude od 1. září nabízet službu volba operátora. Po Aliatelu se tak stane teprve druhým konkurentem Českého Telecomu. Možnost volby operátora zavedl Český Telecom na základě telekomunikačního zákona v polovině letošního roku. Zákazníci, kteří ji využívají, platí Telecomu měsíční paušál a hovory v jeho síti. Alternativní operátoři si pak účtují čas protelefonovaný přes jejich síť. Podle mluvčího Českého Telecomu Vladana Crhy se na ni napojí vytočením čtyřmístné předvolby.

Přehrát

00:00 / 00:00

V. Crha: Volba operátora

Vedle Aliatelu a Tele 2 uzavřela s Českým Telecomem smlouvu o volbě operátora i společnost I-Tel. S dalšími šesti zájemci Telecom jedná.

V prostorách Vlárských strojíren přibývá nájemníků. Kvůli sporům nového majitele - firmy Intec s radnicí ve Slavičíně a tamním finančním úřadem se do rozlehlého areálu bývalé muniční továrny vrací život až v posledních týdnech. Podle mluvčí Intecu Petra Unčovského se spory podařilo vyřešit a po 7 letech konkursu se v areálu strojíren opět vyrábí.

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Unčovský: Vlárské strojírny

Všechny své závazky plynoucí ze soudního vyrovnání s věřiteli uhradily ke včerejšku železárny a drátovny Bohumín. Jde o jednu miliardu 64 milióny korun, které měly zaplatit do konce letošního srpna. Bohumínské železárny jsou tak první soukromou firmou v České republice, která proces vyrovnání dokončila. Peníze získaly železárny prodejem části majetku. Řada plánovaných prodejů ale vůbec neproběhla kvůli nízké nabízené ceně. Finančně proto vypomohl klíčový akcionář - firma Moravia Trade Systems. Její spolumajitel Karel Komárek potvrdil, že šlo o stamiliónové sumy.

Přehrát

00:00 / 00:00

K. Komárek: Bohumínské železárny

Soudní vyrovnání bylo zahájeno podáním návrhu v srpnu 2000. Své nároky do něj přihlásilo přes 700 věřitelů. Celkové dluhy bohumínských železáren tehdy dosahovaly dvou miliard 650 miliónů korun.

Marika Táborská, Michal Fila Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme