Ekonomické informace 4. 7. 2007

Bill Gates už není nejbohatším člověkem planety. Míra nezaměstnanosti v Evropské unii klesla. Lidé z Horního Jiřetína a Černic se nebudou muset kvůli těžbě uhlí stěhovat. Někteří lidé považují zvyšování cen elektřiny ČEZem za nemravné.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Úřad práce v Ostravě

Úřad práce v Ostravě | Foto: F. Tichý

Víte, že Bill Gates už prý není nejbohatším mužem světa? O tento titul ho připravil mexický magnát Carlos Slim. Uvedl to podle agentury Reuters uznávaný odborník na majetkové poměry v Mexiku Eduardo Garcia. Hodnota Slimova majetku se podle Garcii v červnu vyšplhala na téměř 68 miliard dolarů díky silnému růstu jeho akcií v největším latinskoamerickém mobilním operátorovi. O osm a půl miliardy dolarů tak předstihl hodnotu majetku Billa Gatese.

Míra nezaměstnanosti v Evropské unii v květnu klesla na sedm procent - to je nejlepší číslo za posledních 11 let. Oznámil to statistický úřad Eurostat. Pro srovnání: V České republice je podle stejných údajů bez práce 5,7 procenta obyvatel. Zlepšování situace v Evropě nepřekvapilo ekonoma České spořitelny Davida Navrátila.

Přehrát

00:00 / 00:00

D. Navrátil: Nezaměstnanost

Obyvatelé Horního Jiřetína a Černic na Mostecku se zatím nebudou stěhovat kvůli těžbě uhlí. Společnost Mostecká uhelná oznámila, že teď nebude usilovat o rozšíření těžby za limity, které stanovila vláda v roce 1991. Firma čeká na stanovisko státu. Podle mluvčího ministerstva průmyslu a obchodu Tomáše Bartkovského ale nejsou doly vázány usnesením vlády o zachování těžebních limitů.

Přehrát

00:00 / 00:00

T. Bartkovský: Těžba

.....střetu zájmů.

Některým klientům energetické společnosti ČEZ vadí zvyšování cen a tvrdí, že protože je firma státním podnikem, jde vlastně o další vybírání skrytých daní.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Chvojka: ČEZ

ptá se člen Spolku proti nemravným cenám elektřiny Jiří Chvojka. Spolek chce zmrazit růst cen. Jak to chce udělat, si povíme v ekonomickém magazínu Radiožurnálu v 9.20. Vysvětlíme si také, jak bude fungovat nová energetická burza, která bude právě s elektřinou obchodovat. Na ceny pro domácnosti ale bude mít vliv jen částečně. Vysvětlil předseda burzovní komory Energetické burzy Praha Petr Koblic.

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Koblic: Elektřina

A ještě ekonomickou perličku z Číny. Tamní úřady spustí kampaň, jejímž cílem bude vytlačit z ulic prodavače pirátského zboží s tématikou olympijských her v Pekingu. Policisté už zavřeli tři ilegální dílny vyrábějící padělané olympijské suvenýry a zabavili 28 tisíc kusů tohoto zboží.

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme