Ekonomické informace 6. 8. 2003

Ceny pohonných hmot znovu klesly. Česku hrozí další arbitráž- tentokrát kvůli pádu Union banky. Telekomunikační úřad snížil propojovací poplatky za připojení k internetu. Vláda dnes bude jednat o způsobu privatizace Královopolské Brno a o prodeji Holdingu Vítkovice.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

čerpací stanice

čerpací stanice | Foto: Jan Rosenauer

Ceny pohonných hmot znovu klesly. Za poslední týden zlevnil Natural 95 o osm haléřů. Průměrná cena je tak třiadvacet korun a osmdesát tři haléře. Také nafta je o šest haléřů levnější. Nejlevnější pohonné hmoty jsou už tradičně na severní Moravě. S dalším razantním snižováním cen ale analytici už nepočítají, spíš by měly zůstat na stejné úrovni jako v současnosti.

Česku hrozí další arbitráž. Společnost Invesmart a její většinový vlastník - Paolo Catalfamo - se nesmířili se ztrátou investice kvůli pádu Union banky. Vinu na tom nese i ministerstvo financí a centrální banka, tvrdí mediální zástupce Invesmartu Michal Donath.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Donath: Arbitráž kvůli UB

Ministerstvo financí, které zastupuje stát v majetkových záležitostech se ale výsledku případné arbitráže neobává. Tvrdí, že státní instituce v případě Union banky nepochybily.

Telekomunikační úřad snížil propojovací poplatky za připojení k internetu o 11 haléřů ve špičce. Ty platí alternativní operátoři Telecomu v rámci služby volba operátora. Více Radiožurnálu řekl mluvčí jednoho z operátorů - společnosti GTS - David Duroň.

Přehrát

00:00 / 00:00

D. Duroň: Propojovací poplatky

Telecom zatím rozhodnutí úřadu zkoumá.

Královopolská Brno se bude znovu privatizovat. Po ukončeném vyrovnání s věřiteli a restrukturalizaci už nic nebrání podniku, aby ho stát mohl prodat soukromému investorovi. O způsobu privatizace dnes rozhodne vláda. Ministerstvo financí podle mluvčího Jaroslava Dědiče doporučuje veřejné výběrové řízení, které by vyhodnotila odborná komise složená ze zástupců některých ministerstev.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Dědič: Privatizace Královopolské

Ministři by dnes také měli rozhodovat o ukončeném výběrovém řízení na prodej Holdingu Vítkovice. Meziresortní komise z původních sedmi zájemců doporučila jako nového majitele skupinu Lahvárna Ostrava. Ta nabídla nejvíc - 400 milionů korun. Vítkovice jsou dlouhodobě ve ztrátě. Majitel Lahvárny Jan Světlík ale tvrdí, že pokud Vítkovice skutečně získá, dokáže jejich hospodaření otočit.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Světlík: Prodej Vítkovic

K situaci Vítkovic se Radiožurnál podrobně vrátí v dnešním Ekonomickém magazínu po čtvrt na deset.

A ještě jednou k programu kabinetu. Ten se bude zabývat zákonem, který má zajistit ochranu českého chmele i po vstupu do Evropské unie. Zákon, podle mluvčího ministerstva zemědělství Martina Severy už počítá s tím, že by u nás měly platit společné předpisy o regulaci trhu s chmelem. Upravuje proto jen to, co evropské právo nereguluje. Například evidenci chmelnic a vymezení chmelařských oblastí.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Severa: Ochrana českého chmele

Aleš Heřmánek, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme