Ekonomické informace 7. 11. 2003

Základní měsíční plat poslance a senátora bude po příští tři roky stejný jako dnes, tedy čtyřicet šest a půl tisíce korun. Rozhodl o tom senát, který schválil zmrazení platů všech ústavních činitelů. To ale příliš velké úspory rozpočtu nepřinese.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

peníze, dolary

peníze, dolary | Foto: www.archiweb.cz

Stát ale ušetří na sociálních dávkách. Jednak přesunem jejich výplaty z obcí na úřady práce. Senátem schválená novela zákona předpokládá i zrušení příspěvku na dopravu pro žáky a studenty.

Přehrát

00:00 / 00:00

Z. Škromach: Příjem rodiny

Ty chce na druhou stranu ministr práce Zdeněk Škromach motivovat k letním brigádám. Do rozhodného příjmu rodiny se nebudou započítávat peníze, které si nezaopatřené děti vydělají v červenci a srpnu.

Výstavbu nájemních bytů státní fond rozvoje bydlení letos podpořil dvěma miliardami pěti sty miliony korun. S příspěvkem státu se tak postavilo pět tisíc šest set bytů. Obce ale mají téměř dvojnásobné požadavky. Podle ředitele fondu Jana Wagnera ale tolik peněz není k dispozici.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Wagner: Fond rozvije bydlení

Rakouská OMV se nebude ucházet o holding Unipetrol. Naopak o státní podíl má zájem polská rafinerie PKN, která svou účast ve včera vyhlášené soutěži potvrdila. Další zájemci se zatím oficiálně nevyjádřili. Podle analytika České spořitelny Libora Vinkláta se dá očekávat, že Unipetrol bude chtít koupit i maďarský MOL, česká skupina Agrofert anebo britská Rotch Energy. Spekulace o prodejní ceně jsou podle ekonoma zatím předčasné.

Přehrát

00:00 / 00:00

L. Vinklát:

Šéf agentury CzechInvest Martin Jahn byl jmenován rytířem francouzského národního řádu za zásluhy. Druhé nejvyšší francouzské vyznamená dostal podle oficiálního zdůvodnění za přínos česko-francouzským obchodním vztahům.

Česká spořitelna se už podruhé za sebou stala bankou roku. Veřejnost má ale jiný názor. Podle hlasování, kterého se zúčastnilo osmadvacet tisíc lidí prostřednictvím internetu a SMS-zpráv by na prvním místě skončila Komerční banka. Ta v anketě odborníků skončila na druhém místě.

Britská centrální banka poprvé po čtyřech letech zvýšila úrokové sazby. Podle ekonomky Volks Bank CZ Markéty Šichtařové to znamená, že tamní ekonomika roste. Totéž se dá očekávat i jinde v Evropě, včetně České republiky.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Šichtařová: Sazby

Příznivé zprávy o hospodářství přicházejí i ze Spojených států. Americká produktivita práce ve třetím čtvrtletí prudce stoupla. To konečně rozřešilo záhadu, proč tamní ekonomika roste a přesto neklesá nezaměstnanost. Ovšem, jak řada ekonomů předpokládala, zvýšená poptávka na trhu nakonec donutí firmy najmout další pracovníky. Jak dodává naše spolupracovnice Eva Lizcová, včerejší data jejich očekávání už nejspíše potvrdila.

Přehrát

00:00 / 00:00

E. Lizcová: Ekonomika USA

Milan Kopp, Aleš Heřmánek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme