Ekonomické informace 7.3.2001

I tentokrát hovoříme o obraně Evropy proti šíření epidemie slintavky a kulhavky i o opatřeních českých veterinářů. Věnujeme se i budoucnosti Letu Kunovice.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká republika zatím nerozšíří opatření proti zavlečení slintavky a kulhavky, protože se nepotvrdil výskyt nákazy na evropském kontinentu. Mezi opatření, která jsou u nás zatím používána, patří dezinfekce obuvi na Ruzyňském letišti u cestujících, kteří přilétají z Anglie a Severního Irska. Kromě toho platí stav nejvyšší pohotovosti u chovů hospodářských zvířat. A veterinární lékaři při všech přesunech vyšetřují zvířata tak, jako by byla podezřelá z nákazy. Na Karlovarsku nařídila Okresní veterinární správa dezinfekci před vjezdem do všech zemědělských farem a omezení vjezdu jen na nezbytné zásobování. Navíc veterináři zakázali návštěvy v zemědělských družstvech, nařídili sledovat zdravotní stav zvířat a omezili jejich přesun.

Veterinární experti Evropské unie zakázali na dva týdny na celém území unie přepravu zvířat ohrožených epidemií slintavky a kulhavky - hovězího dobytka, ovcí, prasat a koz. Evropská unie také prodlouží embargo na dovoz zvířat a masa z Velké Británie do 27. března. Podrobnosti má náš bruselský zpravodaj Milan Fridrich.

Ministr zemědělství Jan Fencl dnes opět předloží vládě návrh nařízení o produkčních kvótách cukru. Obdobné nařízení z února loňského roku zřušil před měsícem Ústavní soud, protože bylo protiústavní a diskriminační.

Ministerstvo financí dokončilo privatizační projekt státního podniku Transgas, podle kterého se má dovozce plynu nejdříve přeměnit na akciovou společnost. K materiálu se ještě vyjádří ministerstvo průmyslu a obchodu. Samotný Transgas má teď 14 dnů na aktualizaci údajů, obsažených v projektu.

Do včerejšího poledne se měli na Fondu národního majetku přihlásit zájemci o pozici investičního poradce při privatizaci akciové společnosti Unipetrol. Jak potvrdila mluvčí fondu, přihlásilo se 19 uchazečů.

Město Mikulov stále nemůže najít investory, kteří by využili jeho průmyslových pozemků. Ani 15 jednání s eventuálními zájemci zatím nepřineslo konkrétní výsledek. Zastupitelé proto schválili odměnu půl miliónu korun pro toho, kdo do města přivede investora a zaslouží se tak o vznik 300 pracovních míst. Míra nezaměstnanosti na Mikulovsku činí 13,86 setin procenta.

Domácí producent malých dopravních letadel LET Kunovice, který je od října loňského roku v konkursu, by měl být prodán novému vlastníku ve výběrovém řízení. Podrobnosti pro Český rozhlas uvedl mluvčí Konsolidační banky Jiří Pekárek.

Krizový štáb odborů Nové huti včera jednal o výši letošní mzdy poté, co se ani po několika měsících nedokázaly odbory dohodnout s vedením firmy. Vedení Nové huti navrhuje průměrný měsíční plat ve výši 19 385 korun, což je o 1200 více oproti loňské reálné průměrné mzdě. Podle předsedy odborů Wernera Stuchlíka, je takové navýšení nedostatečné.

Podniková odborová rada požaduje letošní průměrnou mzdu ve výši 19 700 korun. Závěrečné rozhodnutí odborů padne na konferenci 20.března. Odboráři nevylučují ani možnost stávky.

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme