Ekonomické informace 8. 10. 2002

Američané si myslí, že jejich vláda málo myslí na ekonomiku země. Naše vláda o našem hospodářství hovoří hodně. Jsme na tom lépe? Vláda se neshodla na návrhu rozpočtu, ministři měli totiž příliš velké požadavky pro své resorty. O výhledu na příští rok jednali včera také odboráři s vedením České národní banky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Koruny

Koruny | Foto: Jan Rosenauer

Jak zjistil washingtonský zpravodaj Miroslav Konvalina, podle posledního průzkumu veřejného mínění si většina Američanů myslí, že hospodářství jejich země je v nejhorším stavu za posledních deset let. A obávají se, že politici příliš mluví o Iráku a zapomínají na ekonomiku.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Konvalina: Veřejné mínění o ekonomice

U nás je to jinak. O návrhu státního rozpočtu hovoří všichni politici už dlouho. Včera se vláda na konkrétním znění návrhu neshodla, protože ministři mají příliš velké požadavky pro své resorty. Arbitr státních financí Bohuslav Sobotka ale stále doufá, že celkový schodek rozpočtu nepřekročí 157 miliard korun a že státní výdaje půjdou příští rok především na uhrazení škod po povodních. Nicméně ostatní ministři mají ještě 14 dní prostor, aby pro své kapitoly vyjednali co nejvíc peněz.

O výhledu na příští rok jednali včera také odboráři s vedením České národní banky. Porovnávali své odhady dalšího vývoje naší ekonomiky. Od nich totiž obě strany odvíjejí své argumenty, jak by měly růst mzdy v příštím roce. Neshodli se. Českomoravská konfederace odborových svazů uvažuje o sedmi až osmiprocentním růstu mezd. To připadá centrální bance příliš vysoké. Guvernér centrální banky Zdeněk Tůma ilustruje neshody na rozdílném odhadu inflace - on tipuje kolem dvou procent, odboráři čekají růst cen v příštím roce o tři a půl procenta.

Přehrát

00:00 / 00:00

Z. Tůma: ČNB a odbory

Kupodivu smlouva mezi Fondem národního majetku a Agrofertem o prodeji Unipetrolu ještě stále není oficiálně zrušena. Fond sice během září vyzval Agrofert, aby zaplatil do konce měsíce za petrochemický holding, A později se zástupci obou stran shodli na tom, že od privatizace ustoupí - jejich dohodu ale musí ještě potvrdit vláda. Té ministr financí Bohuslav Sobotka příslušný návrh teprve předložil.

Přehrát

00:00 / 00:00

B. Sobotka: Unipetrol

Jitka Hanžlová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme