Ekonomické informace 8. 3. 2007

Reforma veřejných financí se zaměří se na výdaje státního rozpočtu. Podle vládního prohlášení by rovná daň měla být mezi 17 až 19 procenty a stejně tak i sazba DPH. České aerolinie pronajaly Airbus A 310 ze své dálkové flotily na jeden rok indickému dopravci Air India.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Letadlo Airbus A310-300

Letadlo Airbus A310-300 | Foto: Jan Rosenauer

Už máme první informace o tom, jak by měla vypadat reforma veřejných financí. Zaměří se na výdaje státního rozpočtu. Změní se také výše daně z příjmu fyzických osob a podniků i sazby DPH. Nový systém by měl fungovat od začátku příštího roku. Konkrétní podobu reformy představí ministr financí Miroslav Kalousek na přelomu března a dubna. Zatím řekl, že půjde o několik postupných kroků, které ale musí být rychlé, protože stav veřejných financí je alarmující. Musí se rozhodně snižovat deficit - řekl Kalousek.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Kalousek: Reforma veřejných financí

Podle vládního prohlášení by rovná daň měla být mezi 17 až 19 procenty a stejně tak i sazba DPH. Ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas připomněl, že pokud by vláda změny ve výdajích a příjmech rozpočtu neudělala, skončil by příští rok v deficitu 150 miliard korun.

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Nečas: Rovná daň

Dotace ekofarmářům na obhospodařované louky a pastviny bude na období let 2007 až 2013 na hektar 1940 korun ročně. Oznámilo to ministerstvo zemědělství. Je to méně, než ekologičtí zemědělci počítali, ale stále je to proti minulým rokům téměř dvojnásobek.

Poprvé po půl roce rostl v lednu dovoz rychleji než vývoz - zahraniční obchod tak skončil přebytkem 11 miliard korun. Na překlopení poměru si budeme prý muset pomalu zvykat, protože exporty už neporostou tak raketově jako dřív a naopak - velká poptávka domácností podporuje dovoz zboží - říká Aleš Michl z Reiffeisenbank.

Přehrát

00:00 / 00:00

A. Michl: Dovoz - vývoz

České aerolinie pronajaly Airbus A 310 ze své dálkové flotily na jeden rok indickému dopravci Air India. Letoun létal až do ledna na lince do Dubaje, tu ale ČSA kvůli ztrátovosti zrušily. Celkem má náš národní dopravce 4 tyto Airbusy - ovšem jaký bude další osud české dálkové flotily není jisté - vysvětluje mluvčí ČSA Daniela Hupáková

Přehrát

00:00 / 00:00

D. Hupáková: Dálková flotila ČSA

Milan Kopp, Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme