Ekonomické informace 9. 6. 2003

Exportérům se v prvním čtvrtletí dařilo lépe vyvážet - to před časem uvedl český statistický úřad. Od té doby s napětím očekává trh dnešní den, kdy statistici zveřejní i odhady hrubého domácího produktu. Ty budou díky novým datům o zahraničním obchodě lepší než se původně čekalo. Analytici předpokládají ekonomický růst za první čtvrtletí tohoto roku kolem 2 procent.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

peníze, dolary

peníze, dolary | Foto: www.archiweb.cz

Jak dodává Helena Horská z České spořitelny, výpočet HDP nejvíce ovlivnují právě naše exporty, ale výsledek mohou ovlivnit i zásoby, tedy výroba na sklad.

Přehrát

00:00 / 00:00

Helena Horská o výši HDP

Výkon naší ekonomiky je závislý také na vývoji zaměstnanosti. O tom, kolik přibylo nebo ubylo lidí bez práce nás dnes bude informovat ministerstvo práce a sociálních věcí. Analytici vesměs očekávají, že míra nezaměstnanosti se v květnu snížila. Odhad Davida Marka z Patria Online je 9,4 procenta.

Přehrát

00:00 / 00:00

David Marek o poklesu nezaměstnanosti

Toho se můžeme dočkat leda až s oživením na západních trzích. Ovšem to by nesměla míra nezaměstnanosti například v USA stoupat, kde je počet lidí bez práce největší za posledních 9 let. Stát loni špatně hospodařil se svým majetkem. Nejvyšší kontrolní úřad zjistil nedostatky ve financích v hodnotě 8 a půl miliardy Korun. Například ministerstvo pro místní rozvoj s napětím očekává výsledky několikaměsíční prověrky ve svém resortu, protože postrádá majetek za více než dvě miliardy korun. Další finanční nesrovnalosti našel úřad u výstavby železničních koridorů, průmyslových zón či krajských sídel.

Inflace už desetiletí ruší spánek většiny ekonomů. Ti však v poslední době mají větší strach z opačného jevu - tedy deflace. Po Japonsku, kde už znají deflaci dlouho a nevědí jak s ní bojovat, hrozí propad cen v Německu, ale i na amerických trzích. Ceny klesají několik měsíců i v České republice, jak to s nimi vypadalo v květnu dnes zveřejní český statistický úřad. Analytici však očekávají, že propad cen už ustal. Podle Vladimíra Pikory z Volksbank CZ se totiž na vývoji celkové cenové hladiny v květnu podepsaly zejména protichůdné změny cen potravin a pohonných hmot.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vladimír Pikora o cenové hladině

Deflace je přitom pro hospodářství špatná zpráva, protože se odkládají investiční rozhodnutí a to brání ekonomickému růstu země. Brzy se snad ale dočkáme mírné inflace, kterou by měly vyvolat vyšší daně, které zatím čekají na své schválení.

Do polské Poznaně míří 50 českých firem - jedou na strojírenský veletrh, který začíná právě dnes. Ten je svým rozsahem vůbec největší veletržní akcí v Polsku a je tak ojedinělou příležitostí pro české podniky, pokud chtějí vstoupit na polský trh. Český strojírenský vývoz do Polska za první čtyři měsíce letošního roku prudce stoupl. Nejvíce jdou na odbyt auta, traktory a turbíny.

Markéta Kaclová, Eva Hanzlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme