Ekonomické informace 9. 6. 2005

Evropská komise schválila prodej 51 procent Českého Telecomu španělské společnosti Telefónica. Konečná cena, kterou polský koncern PKN Orlen zaplatí za koupi 63 procentního podílu ve skupině Unipetrol, bude známa nejpozději do poloviny října. Město Kolín nakonec dostane od státu 150 miliónů korun na výstavbu infrastruktury pro byty určené zaměstnancům tamní automobilky. Společnost FAB z Rychnova nad Kněžnou dodává klíče pro luxusní vozy britské automobilky Bentley. Evropský parlament schválil vlastní návrh rozpočtového výhledu Evropské unie na období 2007 až 2013.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Telefonní automat

Telefonní automat | Foto: Jan Rosenauer

Evropská komise schválila prodej 51 procent Českého Telecomu španělské společnosti Telefónica, a to bez jakýchkoliv podmínek. Oznámila to ČTK s odvoláním na dobře informovaný zdroj. Evropská komise zatím rozhodnutí oficiálně neoznámila a je možné, že tak učiní až v pátek, kdy jí vyprší standardní lhůta. Prodejem Českého Telecomu by měl český stát získat téměř 83 miliard korun.

Konečná cena, kterou polský koncern PKN Orlen zaplatí za koupi 63 procentního podílu ve skupině Unipetrol, bude známa nejpozději do poloviny října. Novinářům to řekl generální ředitel PKN Orlen Igor Chalupec. Ekonomové očekávají, že dosud zaplacená cena více než 13 miliard korun by se díky lepšímu hospodaření petrochemické skupiny mohla zvýšit zhruba o deset procent.

Město Kolín nakonec dostane od státu 150 miliónů korun na výstavbu infrastruktury pro byty určené zaměstnancům tamní automobilky. Místostarosta města Jiří Burič vysvětluje, jak se město do finančních problémů s byty dostalo.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Burič: Finanční problémy Kolína

Společnost FAB z Rychnova nad Kněžnou dodává klíče pro luxusní vozy britské automobilky Bentley. Roční hodnota kontraktu činí kolem 20 miliónů korun. Získání zakázky pokládá generální ředitel firmy Vladimír Bayer za prestižní záležitost a dobrou referenci, protože klíč je luxusní a podobá se vajíčku.

Přehrát

00:00 / 00:00

V. Bayer: Klíče pro Bentley

Evropský parlament schválil vlastní návrh rozpočtového výhledu Evropské unie na období 2007 až 2013. Unie by podle něj měla v těchto letech hospodařit s 975 miliardami eur, tedy s 1,18 procenty svého hrubého národního důchodu. Důležité bude, jak se dohodnou špičky členských států příští týden. Zatímco bohaté státy si přejí co nejmenší rozpočet, chudší země včetně České republiky volají po přerozdělení co největšího balíku peněz. Analytik ČSOB Petr Dufek soudí, že včera schválený návrh má reálnou šanci projít, protože je přijatelným kompromisem.

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Dufek: Návrh je přijatelným kompromisem

Zhruba 260 stížností klientů bank dostala od začátku roku Česká obchodní inspekce. Klientům nejvíce vadí výše a změny poplatků. Podněty se týkaly nejčastěji účtování nepřiměřených poplatků, jejich změn, nedostatečné ochrany platebních karet proti zneužití, porušování zákona o cenách či klamavé reklamy. Podání podle ČTK směřovala na 11 bankovních subjektů.

Novým předsedou dozorčí rady akciové společnosti Unipetrol se stal šéf polského koncernu PKN Orlen Igor Chalupec, místopředsedou bývalý ministr průmyslu a obchodu Miroslav Grégr. Rozhodla o tom nová dozorčí rada firmy, která vzešla z mimořádné valné hromady akcionářů. Generálním ředitelem a předsedou představenstva Unipetrolu zůstává Pavel Švarc.

David Vandrovec, Marie Matúšů Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme