Europoslanci odhlasovali snížení počtu emisních povolenek

Evropa odloží aukce velké části emisních povolenek. Návrh na schůzce ve Štrasburku schválili europoslanci. Podle zastánců jde o zásadní krok v boji se změnami klimatu. Cena povolenek na vypouštění emisí se totiž v poslední době propadala na historické minimum. Firmám se tak nevyplatilo investovat do omezování vypouštění škodlivin.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

smog

smog | Foto: stock exchange

Povolenek je na trhu nadbytek, a jejich cena proto zkolabovala. Firmy tak neměly pobídky investovat do omezení vypouštění emisí oxidu uhličitého. Brusel po souhlasu europoslanců z trhu dočasně stáhne povolenky na 900 milionů tun emisí, což má zvýšit cenu těch zbylých.

„Je dobře, že se to schválilo, protože je potřeba mít nějaký systém a nechat ho zmrzačený by znamenalo, že by se nikam nepokračovalo, že by zůstal zmrzačený i nadále,“ říká europoslanec za ČSSD Pavel Poc, podle nějž může na změnách vydělat i Česko.

„Pro nás to mimo jiné znamená, že se aspoň trochu naplní některé programy, Zelená úsporám a podobně. Protože cena těch povolenek je dnes nízká,“ vysvětluje Poc a dodává:

„To znamená, pokud se budou dražit, nebudou z toho žádné výnosy. Teď se cena zvedne, začnou se dražit, budou nějaké výnosy, naplní se program Zelená úsporám, pro nás je to dobré.“

Europoslanci za ODS návrh nepodpořili. Podle nich tím stoupne cena elektřiny a podnikům se prodraží výroba, jak řekl poslanec Evžen Tošenovský.

„Část průmyslu u nás, chemický průmysl byl proti, energeticky byli pro, i u nás je to rozděleno. To je jen známka toho, jak se ten umělý trh s povolenkami v současné době velmi špatně chová a že je špatný od samého začátku,“ tvrdí.

Za schválení návrhu silně bojovaly, firmy jako je ČEZ, které povolenky ve velkém nakoupily. Naopak například chemičky byly tvrdě proti. Návrh ještě musejí schválit členské země unie.

Ondřej Houska, kko Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme