Evropská komise může dojednat dodávky kaspického plynu

Evropská komise dostala mandát k dojednání výstavby plynovodu pro dodávky z oblasti Kaspického moře. Ministři pro evropské záležitosti dali na schůzce v Bruselu Komisi souhlas k jednání s Ázerbájdžánem a Turkmenistánem. Je to poprvé, co dostala Evropská komise od členských zemí pokyn, aby dojednala s třetími zeměmi smlouvu o dodávce energetických surovin.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stavba plynovodu

Stavba plynovodu | Foto: Eva Holá

Jednání se dvěma bývalými sovětskými republikami může začít. Zdaleka ale nepůjde jen o podepsání smlouvy s nimi. Bude také nutné domluvit vedení plynovodu přes území dalších zemí, než se plyn dostane do Evropy.

"Turecko tady hraje rozhodující roli či také balkánské země. Nemusí to trvat příliš dlouho, ale řekl bych tak 2 nebo 3 roky,“ upozornil ministr zahraničí Karel Schwarzenberg.

I po samotném dojednání smlouvy s Ázerbájdžánem a Turkmenistánem bude muset ještě Komise předložit její text ke schválení všem 27 členům Unie. Plynovod dodávající surovinu z oblasti Kaspického moře by měl částečně snížit závislost unijních zemí na dovozu plynu z Ruska.

Plynovod z Turkmenistánu přes Ázerbájdžán by měl do budoucna zásobovat surovinou budoucí plynovod Nabucco, který by měl končit v Rakousku. Plynovod Nabucco má být asi 4 tisíce kilometrů dlouhý. Měl by také zásobovat transadriatický plynovod a spojku mezi Řeckem a Itálií.

Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme