Evropská komise zvažuje kvůli dětským plenám sankce proti Česku

Česku hrozí sankce kvůli nízké dani na dětské pleny. Evropská komise dnes bude rozhodovat, jestli podnikne právní kroky proti České republice a čtyřem dalším zemím, protože nezavedly vyšší daň z přidané hodnoty právě na tento druh zboží.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Berlaymont, sídlo Evropské komise

Berlaymont, sídlo Evropské komise | Foto: de.wikipedia.org

Spor o pleny a jejich zařazení do vyšší sazby DPH, v případě České republiky 19procentní, se odvíjí od různého znění evropské směrnice v angličtině a ve francouzštině.

Podle anglické i české verze lze podle například českých odborníků pleny počítat mezi hygienické potřeby, na které se může vztahovat nižší daň. Komise však vychází z francouzského znění, z něhož vyplývá, že to možné není.

Český komisař Vladimír Špidla je proti vyšší dani a argumentuje dopady, které může mít zdražení plen na nízkou porodnost v Evropě. "Demografickým vývojem Evropské unie a obecně ve snaze zlepšit a usnadnit situaci rodin je na místě, aby pleny zůstaly ve snížené sazbě," uvedl Špidla.

Kromě Česka hrozí postih také Maďarsku, Maltě, Polsku a Portugalsku. Pokud dnes komise rozhodne o zahájení právní procedury nejprve dotyčné země vyzve, aby pleny zatížily vyšší sazbou DPH, tedy aby je zdražily. Pokud by po prvním ani druhém varování nedošlo k nápravě, obrací se evropská komise teprve ve třetí fázi na Evropský soudní dvůr. Celý proces přitom trvá několik let.

Martin Hromádka, Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme