Evropské firmy měly za 2. čtvrtletí nejslabší výsledky od roku 2005

Evropské společnosti vykázaly za duben až červen nejslabší výsledky od roku 2005. Tvrdí to alespoň analýza Deutsche Bank, která srovnává očekávání trhu a konečná čísla. Z ní vyplývá, že za posledních šest let v průměru 58 procent společností na konci každého čtvrtletí nahlásilo, že jsou na tom lépe, než trh předpovídal. Tentokrát ale šlo jen o polovinu, a v některých sektorech jen o pětinu firem. To potvrzují i výsledky titulů obchodovaných na pražské burze.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Londýnská burza

Londýnská burza | Zdroj: ČTK

Zatímco většina evropských společností zklamala, pojišťovny příjemně překvapily. 75 procent z nich nahlásilo lepší, než očekávané výsledky. Ani před chvílí zveřejněná čísla Vienna Insurance Group, které patří česká Kooperativa, nezklamala. Naopak zpracovatelé surovin a chemičky trhy zklamaly.

Přehrát

00:00 / 00:00

O výsledcích evropských firem za 2. čtvrtletí mluvil na Rádiu Česko analytik společnosti Cyrrus Karel Potměšil

„Finanční instituce byly v hledáčku analytiků po celé minulé čtvrtletí, takže prakticky nebylo dne, kdy by nebyla zmiňována expozice evropských bank a pojišťoven vůči dluhopisům problémových jihoevropských zemí a dalším rizikovým faktorům, které tak analytici mohli dobře, možná až pesimisticky, započítat do odhadovaných výsledků. Ty také příjemně překvapily. U pojišťoven záleží také na tom, zda se objeví nějaká přírodní katastrofa, která vyvolá mnoho pojistných událostí a to se letos zase tak nedělo,“ říká analytik společnosti Cyrrus Karel Potměšil.

Podle něj se nedařilo obchodníkům z Německa a Skandinávie, ke kterým se trh výrazně upínal, možná až příliš.

„Je třeba se realisticky dívat na očekávání, zda jsou založena na opravdu reálných základech, zda nejsou příliš optimistická, což asi tentokrát u německých a skandinávských podniků nastalo,“ pokračuje Potměšil.

Ekonomika eurozóny se ve druhém čtvrtletí skoro zastavila. Spojené státy na tom nebyly o moc lépe. Přesto 76 procent amerických společností překonalo očekávání trhu. V Evropě šlo o pouhých 53 procent.

„Tato čísla neříkají nic o absolutním vyjádření, tedy jestli americké společnosti opravdu byly lepší či ne. Jestli to není jen rozdíl mezi odhady a reálnou situací. Myslím si, že ve Spojených státech byla nálada po celé čtvrtletí poměrně negativní, což vedlo k tomu, že trh svá očekávání nějakým způsobem poměrně snižoval. Americkým společnostem se tak poměrně snadno podařilo odhady naplnit a k tomu v Evropě nedošlo,“ dodává analytik.

I mnohé osvědčené firmy obchodované v Praze zklamaly. ČEZ nahlásil významný propad. Ten se čekal, nakonec byl ale výsledek ještě o bezmála dvě miliardy slabší, než trh predikoval.

Roman Chlupatý, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme