Fenclův úřad chce zdvojnásobit plochy vinic

Jak urychlit výsadbu vinic u nás - také o tom se dnes radí ministři Zemanova kabinetu ve Zlíně. Ministr zemědělství by si přál, aby se rozloha vinohradů u nás zdvojnásobila. Celá věc spěchá: po vstupu do Evropské unie by totiž měl nastat stop stav a vinice už nebude možné rozšiřovat. Protože to už teď platí pro členské státy patnáctky, vláda k nám chce přilákat i zahraniční investory, kterým hodlá nabídnout dlouhodobý pronájem půdy. Pořídit nový vinohrad přitom není nejlevnější.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

vinohrad

vinohrad | Foto: Ladislav Kylar

Jak Radiožurnálu řekla Jaroslava Špalková z ministerstva zemědělství, jeden hektar přijde nejméně na půl milionu korun. "Samozřejmě, že je tam také hledisko finanční, kdy předpokládáme, že zahraniční investoři jsou a budou kapitálově silnější. Na druhou stranu bych ráda zdůraznila, že program nevylučuje účast domácích investorů".

Peníze na zakládání nových vinohradů by měl přinést i nový Vinařský fond, do kterého budou výrobci i dovozci odvádět korunu z každého prodaného litru vína. Podle expertů by ale bylo na zdvojnásobení vinohradů potřeba mnohem víc, než se do fondu vybere - až 6 miliard korun. Představa ministerstva je proto podle nich nadsazená. To si myslí i ředitel společnosti Znovín Znojmo Pavel Vajčner.

"Je otázka, co se udá na českém trhu, protože o exportu ve velkém příliš hovořit nemůžeme. Já si myslím, že kdyby u nás bylo namísto současných 10-12 tisíc hektarů 15-16 tisíc hektarů dobrých vinic se správným sortimentem, tak by to stačilo. Pokud k nějakému navýšení dojde, bude to myslím velice dobré".

Pavla Kvapilová, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme