Gruzie skýtá podnikatelům velké příležitosti. Úspěchy tam slaví třeba české traktory

Země s obrovským potenciálem a možnostmi - tak čeští podnikatelé hovoří o Gruzii. Sázet mohou na dobrou pověst českých výrobků a obchodní výhodou je i jednodušší administrativa. Jen loni mezi oběma zeměmi proteklo 125 milionů dolarů. A tamní vláda premiéra Bidziny Ivanišviliho chce lákat zahraniční investory dál pobídkami za tři miliardy dolarů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Traktor

Traktor | Foto: Vlasta Gajdošíková | Zdroj: Český rozhlas

Prosadit se v Gruzii podařilo například firmě Zetor. Stát od ní zatím koupil už 150 traktorů, které teď vláda pronajímá místním zemědělcům.

Cesta Zetoru na gruzínský trh přitom začala trochu netypicky a neplánovaně. První stroj si před třemi lety zakoupil místní zemědělec, který kdysi pracoval v Evropě, kde si zetory oblíbil.

„Byla to pro nás mimořádně zajímavá možnost, jak na základě tohoto nadšence se prosadit na nějakém novém trhu. Lidé mnohem lépe slyší na to, co říká jeden z nich, než když jim dáváte do ruky sice pěkný, ale jenom leták. Můžu říct, samozřejmě s trochou nadsázky, že tento člověk nám vybudoval naši síť v Gruzii,“ vysvětluje vedoucí prodeje výroby firmy Zetor David Pípal.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak si čeští podnikatelé vedou v Gruzii, zjišťovala redaktorka Martina Spěváčková

Společnost by mohla v Gruzii slavit v blízké době další úspěchy. Vláda totiž zvažuje koupi několik tisíc dalších traktorů. Českému rozhlasu to řekl ministr zemědělství Davit Kirvalidze.

„Odborníci odhadují, že Gruzie potřebuje nejméně pět tisíc traktorů, aby byla schopná plně využít celý potenciál země. Takže některé stroje opravujeme a snažíme se také povzbudit soukromé zemědělce, aby i oni si kupovali svoje vlastní traktory,“ uvedl ministr.

Na gruzínském trhu se také uchytila společnost Energo-pro, která zásobuje elektřinou víc než 70 procent území. A dalším významným investorem jsou moravské naftové doly, které chtějí stavět zásobníky plynu.

Premiér Bidzina Ivanišvili v rozhovoru pro Český rozhlas řekl, že chce zahraniční podnikatele přitáhnout ještě víc. A pomoci mu v tom mají pobídky za tři miliardy dolarů.

„Tyto fondy vytvoří skvělé podmínky pro zahraniční podnikatele. Budou mít přímo tady v Gruzii svého místního partnera, který jim pomůže se spolufinancovaním projektů,“ doplnil premiér.

Ne každý uspěje. Překážkou může být tamní mentalita

Ne všechny investory ale sliby gruzínské vlády nalákají. Nejmenovaný podnikatel se snažil v zemi dva roky prorazit s pojišťovnictvím - neúspěšně. Neodhadl totiž některé zvyklosti místních lidí. V Gruzii například vůbec neexistuje systém povinného ručení.

„Sice jsme si trh dostatečně zmapovali, ale co jsme si nemohli zmapovat, byla mentalita a odlišnosti, které tam byly. Oni absolutně neplánují. Pokud stát neurčí první produkt, který je takzvaně vynucená pojistka, kde se všichni musí pojistit, jako je povinné ručení nebo penzijní fond, tak se trh prostě nerozjede,“ popisuje podnikatel.

Cestu českým podnikatelům na gruzínský trh měla pomoci otevřít i poslední zahraniční cesta šéfa diplomacie Karla Schwarzenberga v Tbilisi. Resort vidí potenciál zejména ve zpracování potravin, což je obor, který Češi zatím spíše opomíjeli.

Martina Spěváčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme