Horníci na Ostravsku mají strach o své platy. Napětí v OKD roste

Horníci na Ostravsku se nechtějí vzdát svých platů. Těžební firma OKD hlásí nejhorší situaci na trhu za posledních 30 let a požaduje plošné snížení mezd o 10 procent jako jedno z úsporných opatření. Odboráři s tím ale nesouhlasí a na dnešním jednání s vedením OKD budou chtít zachovat například červnové příplatky na dovolenou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Těžba uhlí (ilustr. foto)

Těžba uhlí (ilustr. foto) | Foto: František Tichý

„Chceme, aby se úspory hledaly jinde, ne zrovna u těch, co jsou v dole,“ řekl šéf odborů OKD Jaromír Pytlík, který odmítá, aby miliardové propady v hospodaření odnesli obyčejní horníci.

Podle Vladislava Sobola, zástupce těžební firmy, to ale jinak nejde. Teprve se ukáže, která šachta přežije a v jaké podobě.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vyjednávání v OKD sleduje reportér Martin Knitl

Krácení výplat či omezení počtu administrativních pracovníků je tak pouze prvním krokem mnoha nepříjemných změn.

„Druhá záležitost přijde na řadu za několik měsíců, kdy budou hotové zátěžové testy na jednotlivých šachtách, a my budeme moci vyhodnotit, jak by se měla tak která šachta dále vyvíjet,“ vysvětluje zástupce těžařů Vladislav Sobol.

Na investicích chce společnost uspořit půl miliardy korun. S tím odboráři souhlasí, stejně jako s omezováním provozních výdajů. Dokonce by si nechali sáhnout i na každoroční velkolepou oslavu Dne horníků. Nikoliv ale na platy.

Napětí v OKD sledují i starostové na Karvinsku a Ostravsku. Doufají, že k masivnímu propouštění nedojde.

Vývoj těžby uhlí v ČR v prvním pololetí 2008 - 2012 | Foto: ČTK

Martin Knitl, Marína Dvořáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme