S dodávkami energií končí Microenergy. Mezi její odběratele patřily Energetický regulační úřad či VZP

Energetický regulační úřad skončil u dodavatele poslední instance. Elektřinu odebíral od firmy Microenergy, která v úterý oznámila konec na českém trhu. Informaci Hospodářských novin Radiožurnálu potvrdil mluvčí úřadu Michal Kebort. Úřad si tak teď musí hledat nového dodavatele. Ve stejné situaci jsou i Všeobecná zdravotní pojišťovna nebo antimonopolní úřad. Podle Operátora trhu s elektřinou (OTE) firma dodávala energie více než 760 zákazníkům.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Elektrická přenosová soustava (ilustrační foto)

Microenergy působila na trhu asi 1,5 roku. Ilustrační foto | Foto: Valentyn Ogirenko | Zdroj: Reuters

Microenergy je několikátým dodavatelem energií, kteří od poloviny října oznámili ukončení činnosti. Po Bohemia Energy, která dodávala energie asi 900 000 klientům, skončily také firmy Kolibřík energie s 28 000 klienty, A-PLUS Energie se 150 odběrnými místy a Ray Energy, která dodávala zhruba 3000 klientů.

Tisíce lidí v Česku se koncovým dodavatelům nedaří kontaktovat. Nepomáhají SMS, e-maily ani telefonáty

Číst článek

Odběratelům zajistí dodávky plynu a elektřiny dodavatelé poslední instance, bez energií tedy nezůstanou. Energie jim dodá dominantní dodavatel v daném regionu.

Dodavatelem poslední instance jsou v případě elektrické energie v závislosti na konkrétním regionu společnosti E.ON Energie (jižní části ČR), Pražská energetika (Praha a nejbližší okolí) a ČEZ Prodej (střed a sever ČR). U plynu pak E.ON Energie (Jihočeský kraj), Pražská plynárenská (Praha a nejbližší okolí) a innogy Energie (zbytek ČR).

Microenergy působila na trhu asi 1,5 roku, Operátor trhu s elektřinou má první záznam o této firmě z loňského června, kdy společnost dodávala elektřinu 144 zákazníkům. Možnost dodávat elektřinu a plyn pozbyla Microenergy v pondělí odpoledne, kdy informaci oznámila operátorovi trhu.

Hospodářské noviny na svém webu uvedly, že mezi odběratele elektřiny od Microenergy patří i Energetický regulační úřad. Radiožurnálu informaci potvrdil mluvčí úřadu Michal Kebort.

Elektřina a plyn lidem příští rok zdraží. Zvýší se regulovaná složka, oznámil energetický úřad

Číst článek

Mluvčí zároveň popsal, jakým způsobem dodavatele energií úřad vybíral.

„Máme povinnost vybírat dodavatele energií, zadávat jim řízení podle zákona o zadávání veřejných zakázek. V tuto chvíli, podobně jako pro ostatní odběratele této společnosti, to znamená, že jsme byli převedeni k dodavateli poslední instance,“ řekl Radiožurnálu.

„Tento týden bude vypsáno nové výběrové řízení, s uzavřením smlouvy počítáme do konce měsíce,“ oznámil mluvčí úřadu.

S odkazem na web Hlídač státu Hospodářské noviny napsaly, že elektřinu od této společnosti odebíral například také Úřad pro ochranu hospodářské soutěže nebo Všeobecná zdravotní pojišťovna.

Jan Bílek, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme