Míra nezaměstnanosti mírně stoupla

Míra registrované nezaměstnanosti v lednu vzrostla o 3 desetiny na 9,1 procenta. Podle údajů ministerstva práce a sociálních věcí tak na úřadech práce bylo evidováno o 16 tisíc uchazečů více než na konci prosince 2000, tedy přes 474 tisíc lidí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jak Českému rozhlasu řekla Irena Dlesková z tiskového oddělení ministerstva práce a sociálních věcí, nejnižší byla nezaměstnanost v okresech Praha západ 2,9 procenta a Praha východ 3,0 procenta. Vyšší nezaměstnanost než 12 procent vykázalo 18 okresů - nejhůře je na tom Most s 22,2 procenty a Karviná se 17,9 procenty. Důvodem mírného zvýšení registrované nezaměstnanosti je to, že zaměstnancům končila ke konci roku platnost smluv na dobu určitou.

Analytik Komerční banky Jan Vejmělek tvrdí, že vyšší míra nezaměstnanosti je pouze přechodným jevem způsobeným hlavně sezónními vlivy.

Podle ekonomů nejde o trvalý trend. Také analytik Komerční banky Jan Vejmělek je přesvědčen, že k dalšímu zvyšování počtu nezaměstnaných už nebude docházet.

Nejmenší lednový nárůst nezaměstnanosti za posledních 5 let registruje ostravský Úřad práce. V současné době má v evidenci téměř 27 tisíc lidí bez práce. Vedoucí oddělení analýz Úřadu práce v Ostravě Jiří Zaorálek uvedl, že prognóza na další měsíce tohoto roku je pro vývoj nezaměstnanosti v tomto městě optimistická.

V lednu také meziměsíčně vzrostly spotřebitelské ceny. Podle Českého statistického úřadu se zvýšily o 1,9 procenta. Jejich růst byl výrazně vyšší oproti prosinci 2000, kdy činil 2 desetiny procenta. Analytik Comerzbank Capital Markets Radomír Jáč je s tímto číslem spokojen. Podle něj tento výsledek nemění příznivý pohled ekonomů na očekávaný vývoj inflace v letošním roce.

Podle Jáče byla hlavním inflačním faktorem deregulace cen a předpokládaný růst cen ovoce. Meziroční úroveň inflace podle něj hovoří pro stabilitu dvoutýdenní reposazby ČNB.

Takovýto vývoj cen podle analytika Reifeisenbank Ivo Nejdla dokazuje, že naši ekonomiku neohrožují žádné inflační tlaky.

Markéta Kaclová, Petr Doležel, Táňa Hostašová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme