Na výjimečně otevřené finanční úřady přišly s daňovým přiznáním stovky lidí

Stovky lidí po celé republice si dnes nenechaly ujít příležitost vyhnout se frontám a podat daňové přiznání. Od osmi do dvanácti hodin byli úředníci na podatelnách a pokladnách finančních úřadů mimořádně k dispozici na 97 pobočkách. Využili toho také obyvatelé Prahy 6 a 7, jejichž úřad sídlí na břehu Vltavy v sousedství Strossmayerova nábřeží.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Finanční úřad na Praze 1, poslední den k odevzdání daňového přiznání k dani z příjmů fyzických osob

Finanční úřad na Praze 1, poslední den k odevzdání daňového přiznání k dani z příjmů fyzických osob | Foto: Filip Jandourek

Pro razítko, které oficiálně zpečetilo, že pro uplynulý rok splnili své závazky vůči státu, si dnes na finanční úřad v Praze 7 přišly desítky lidí. První nedočkavci se před podatelnou shromáždili ještě před osmou hodinou ranní, kdy čtyři úřednice, na které dnes mimořádná sobotní směna připadla, otevřeli přepážku.

Na bílou sobotu si přivstal i čtyřicátník, který štos daňových přiznání přinesl na úřad místo klientů své účetní kanceláře.

„Chtěl jsem sem jít až dnes, protože jsem předpokládal, že tu nebude tolik lidí – a trefil jsem se. Každý rok ty úřední hodiny v sobotu oceňuji a každý rok sem takhle chodím, pokud to vychází na sobotu nebo neděli.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Možnosti podat dańové přiznání v sobotu využily stovky lidí

Cestu do budovy na nábřeží Kapitána Jaroše našel i sympatický důchodce.

„Nějak mi to nevyšlo, měl jsem moc práce a celý týden jsem sportoval. Na druhou stranu jsem se nikam na svátky nechystal, takže se mi zdá, že sobota dopoledne je vhodný termín,“ usmíval se.

Celkem se dnes pro zájemce o odevzdání daňových formulářů otevřelo na 97 úřadů po celé zemi. Kdo to nestihl, má ještě poslední možnost v úterý, úředníci budou lidem k dispozici déle než obvykle, až do osmnácté večerní. Pak už ale na opozdilce čeká sankce, potvrzuje mluvčí Generálního finančního ředitelství Petra Homolová.

„Výpočet pokuty je zákonem pevně dán, maximální výše pokuty je tři sta tisíc korun. Pokud ale vypočtená pokuta nedosáhne výše dvou set korun, pak ji finanční úřad nepředepíše.“

I letos ale finanční správa vyhlásila toleranční období pět pracovních dnů. Od 9. dubna už se ale přirážce nevyhne nikdo. Hříšník pak zaplatí nejen zmíněnou pokutu za pozdní podání, ale i penále vypočítané z daně.

Tereza Jelínková, Veronika Neprašová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme