Největší investice české firmy míří do Bulharska

Až devět miliard korun bude v investovat český energetický gigant ČEZ v Bulharsku. Půjde tak o největší českou investici v zahraničí. ČEZ podle vyjádření bulharské vlády získá západní skupinu místních distributorů energie.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ČEZ

ČEZ

Bulharsko nabízelo 67procentní podíly v celkem sedmi distributorech elektřiny k prodeji loni v říjnu. Distribuční firmy vláda seskupila do tří svazků. V jednom byly firmy ze západu Bulharska, ve druhém z jihovýchodu a ve třetím ze severovýchodu.

ČEZ získal západní skupinu, která obsluhuje přibližně 1,9 milionu zákazníků. Celkový základní kapitál společností západní skupiny představuje v přepočtu podle aktuálního kurzu přibližně 85 milionů korun. Další dvě skupiny bulharských energetik získaly rakouská firma EVN a německý koncern E.ON.

"Pro nás je to velký úspěch a zlom v rozvoji naší firmy. Je to první krok na mezinárodní scénu. Nyní budou probíhat další jednání s bulharskou vládou, aby celá transakce byla dokončena a poté se samozřejmě budeme ujímat svých vlastnických práv," říká mluvčí ČEZ Ladislav Kříž.

Dosud měla skupina ČEZ zhruba 3,4 milionu klientů. Kromě Bulharska se ČEZ chce angažovat také na Slovensku. Příští týden totiž hodlá podat závaznou nabídku na privatizaci Slovenských elektrární.

Podle některých analytiků by mohla zpráva a úspěchu ČEZ v Bulharsku mít pozitivní vliv i na cenu jeho akcií na pražské burze. Ty se v současné době pohybují kolem úrovně dvou set korun za akcii, což je téměř dvakrát tolik, než před rokem.

Milan Kopp, Martin Hromádka, David Vandrovec Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme