Nezaměstnanost v Řecku za rok stoupla o víc jak třetinu

Míra nezaměstnanosti v Řecku vyskočila na rekordních 16,6 procenta. Růst je patrný zejména v meziročním srovnání. Loni byla nezaměstnanost na 12 procentech.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Atény

Atény | Foto: Martin Dorazín | Zdroj: Český rozhlas

Letos v květnu už však bylo v jedenáctimilionovém Řecku bez práce více jak 800 tisíc lidí. Proti loňskému roku tedy nezaměstnanost stoupla o více než 36 procent.

Přehrát

00:00 / 00:00

O nezaměstnanosti v Řecku mluvila ve Světě o desáté publicistka a překladatelka Soňa Dorňáková-Stamu

Míra nezaměstnanosti v Řecku je mnohem vyšší než jinde v eurozóně, průměr eurozóny se v červnu pohyboval těsně pod 10 procenty.

Jak ve Světě o desáté řekla publicistka a překladatelka Soňa Dorňáková-Stamu, která v Řecku žije, na vině jsou vládní škrty v kombinaci se zvyšováním daní. To podle ní vedlo ke krachu stovek malých a středních firem. Upozornila zároveň, že nezaměstnanost se týká výhradně soukromého sektoru v Řecku, protože stát podle ústavy své zaměstnance propouštět nemůže.

„Stát nejenže dělá škrty ve státním sektoru a v podstatě nemůže propouštět své zaměstnance, ale neplatil celou tu dobu soukromým firmám své velké dlouholeté dluhy, navíc jim nevracel DPH, takže pro soukromé firmy to znamenalo snížení obratu například až o 30 procent a stálé propouštění,“ uvedla Dorňáková-Stamu, podle níž má vládní úsporný program největší dopad na stavebnictví.

Nejvíce lidí bez práce je ve věkové skupině do 24 let, kde míra nezaměstnanosti dosahuje až 40 procent. Řada mladých vzdělaných Řeků se proto snaží uplatnit v zahraničí. „Už spousta z nich odjela do zemí, kde nezaměstnanost není velká, spousta lidí také odchází například do Austrálie,“ poznamenala Dorňáková-Stamu a dodala:

„Lidé samozřejmě souhlasí se škrty ve státním sektoru, ale stěžují si, že nakonec tyto škrty dopadají na soukromý sektor, a to znamená na většinu řecké společnosti.“

Vladimír Kroc, mta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme