Odbory žádají růst mezd

Zástupci odborářů z rozpočtových a příspěvkových organizací předali dopoledne poslancům petici za růst mezd ve státní sféře. Archy podepsalo více než 120 tisíc lidí. Odboráři tak protestují proti rozhodnutí vlády snížit rozpočet na mzdy o 1,5 miliardy korun. Stávkovou pohotovost navíc drží zdravotnické a školské odbory. Proti výši svých platů protestovali i zaměstnanci pražského Národního muzea.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Poslanecká sněmovna

Poslanecká sněmovna | Foto: Jan Rosenauer

Jak v Otázce dne Radiožurnálu upřesnila předsedkyně odborového svazu státních zaměstnanců Alena Vondrová, pod petici se podepsalo téměř 155 tisíc lidí. Podle ní odbory žádají 10procentní zvýšení pracovních tarifů - tedy 70 procent mzdy. "Upřesňuju že nejde o nárůst platů o 10 procent, ale o 8 procent. Dneska je minimální platový tarif 3450 korun, minimální mzda je pět tisíc a my požadujeme, aby od 1. ledna příštího roku byl minimální platový tarif 3800 a maximální tarif by se měl dle našich požadavků zvýšit na 17 980 korun."

Odpoledne se chtějí zástupci všech 11 svazů rozpočtových a příspěvkových organizací zúčastnit jednání parlamentního rozpočtového výboru a seznámit poslance se svými požadavky.

Zaměstnanci Národního muzea v Praze dnes protestovali proti výši svých platů a celkové finanční situaci našeho nejstaršího muzea. Připojili se tak k petiční akci a požadavkům odborů rozpočtových a příspěvkových organizací na růst mezd a uzákonění kolektivního vyjednávání ve státním sektoru. Daniela Štěpánová, vedoucí oddělení Knižní kultury Národního muzea, Radiožurnálu přiblížila jejich konkrétní požadavky. "Především bychom si přáli, aby se naše prostředky vyrovnaly prostředkům jiných národních organizací typu Národní galerie a podobně. A to by samozřejmě mělo být co nejdříve, protože teď už opravdu jde o existenci této instituce".

Markéta Kaclová, Viktorie Hošková, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme