Začínali v garáži, dnes vyváží sanitární techniku do 70 zemí. Cenu Podnikatel roku vyhráli manželé z Břeclavi

Vítězem ocenění EY Podnikatel roku za loňský rok se stali manželé Radka Prokopová a František Fabičovič, zakladatelé a majitelé břeclavské firmy Alca plast, která vyrábí sanitární techniku. V červnu budou Českou republiku reprezentovat na světovém finále soutěže v Monte Carlu. Výsledky organizátoři vyhlásili v úterý večer v pražském paláci Žofín.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Radka Prokopová a František Fabičovic z firmy Alca plast převzali 19. února 2019 ocenění EY Podnikatel roku 2018 Jihomoravského kraje.

Radka Prokopová a František Fabičovic z firmy Alca plast převzali 19. února 2019 ocenění EY Podnikatel roku 2018 Jihomoravského kraje. | Foto: Václav Šálek | Zdroj: ČTK

Poradenská firma EY (dříve Ernst & Young) pořádá soutěž ve světě od roku 1986. Aktuálně se koná téměř v 60 zemích, v Česku letos poosmnácté.

„Začínali jsme před dvaceti lety v garáži a dnes máme 600 zaměstnanců a náš obrat se blíží dvěma miliardám. Takovéto ocenění je pro nás důležité, ale hlavně je významné pro tým našich lidí, kteří se na úspěchu firmy podílí,“ řekl již dříve Fabičovič.

Šéf Agrostroje Stoklásek začínal s krachující firmou. Nyní je kandidátem na světového podnikatele roku

Číst článek

Alca plast založili František Fabičovič a Radka Prokopová v roce 1998. Firma se zabývá výrobou sanitární techniky. Před 20 lety začínala s vypouštěcím a napouštěcím záchodovým ventilem.

Od té doby stále rozšiřuje portfolio výrobků, které nyní čítá téměř 600 sanitárních výrobků. Již řadu let nevyrábí pouze z plastu, ale zhruba třetina výrobního programu je z různých druhů kovů. Jde například o podlahové žlaby, odvodňovací žlaby, bazénové rošty, kovové sifony či ventily.

Alca plast vyváží do více než 70 zemí. V roce 2017 zvýšil obrat o 12 procent na více než 1,5 miliardy korun, zisk se udržel zhruba na úrovni přes 300 milionů korun.

Porota vybrala za vítěze manžele z Břeclavi z pěti finalistů, tři z nich byli cizinci. Výrobce dortů Marlenka Gevorg Avetisjan pocházející z Arménie dostal podle serveru iDnes.cz cenu poroty za podnikatelskou inspiraci desetiletí. Ve finále byl také majitel zdravotnického holdingu Akeso Sotirios Zavalianis původem z Řecka, dále výrobci sýrů, tři italští bratři Brazzale z firmy Brazzale Moravia, a majitel výrobce důlních zařízení a strojů Pavel Mohelník.

Světový podnikatel roku je z Brazílie. Český zástupce Stoklásek z Agrostroje neuspěl

Číst článek

Ocenění pro začínajícího podnikatele získal Petr Procházka, jehož firma Skinners Technologies vyrábí vyrábí alternativu obuvi, takzvané ponožkoboty. Trofej pro technologického podnikatele si odnesl Karel Mareček, jehož společnost BD Sensors vyrábí tlakoměry a senzory. Jakuba Knězů z občanského sdružení Etincelle ocenila porota titulem Společensky prospěšný podnikatel. Sdružení provozuje kavárny, bistra, ovčí farmu, pekárnu či úklidové týmy, v nichž dostávají šanci lidem s handicapem.

Celostátním vítězem soutěže se loni stal generální ředitel a majitel Agrostroje Pelhřimov Lubomír Stoklásek. V minulosti tento titul získali například majitel firmy Unicorn Vladimír Kovář, Eduard Kučera z Avastu, šéf dopravní společnosti Student Agency Radim Jančura, majitel výrobce zdravotnických lůžek Linet Zbyněk Frolík či ředitel Kofoly Jannis Samaras.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme