Portugalsku i Řecku hrozí kvůli dluhům opětovné snížení ratingu

Portugalsko i Řecko se kvůli svým dluhům mohou dočkat opětovného snížení ratingu. Ve své včerejší zprávě to připustila agentura Standard and Poor’s. To by zřejmě znamenalo, že by se Portugalsko bez záchranného balíčku od mezinárodního společenství neobešlo.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Makléř v Lisabonu sleduje vývoj portugalských dluhopisů

Makléř v Lisabonu sleduje vývoj portugalských dluhopisů | Zdroj: ČTK

Zatím se mu Lisabon brání. A to přesto, že už 19 dní platí trhům za půjčky, které udržují stát v chodu, více než 7procentní výnos. Řecko za stejných podmínek o pomoc požádalo po 13 dnech; Irsko po 15.

Portugalsko investorům, kteří drží jeho dluhopisy s desetiletou splatností, platí výnos kolem 7,4 % . To je blízko rekordu eurozóny. A podle hlavního ekonoma Poštovní spořitelny Jana Bureše je to i signál, že se Lisabon bez pomoci nakonec neobejde.

Přehrát

00:00 / 00:00

Situaci Portugalska komentoval na Rádiu Česko hlavní ekonom Poštovní spořitelny Jan Bureš.

„Protože pokud se nálada na trhu nějak významně nezmění, tak pokud si dáme všechny proměnné dohromady, výhled na deficit veřejných financí v tomto a příštím roce, nebezpečná dynamika v portugalském dluhu a potřeba tento dluh refinancovat za výrazně dražších podmínek, než na které Portugalsko bylo zvyklé, tak si myslím, že skutečně ta situace není udržitelná,“ řekl Bureš na Rádiu Česko a dodal:

„Za této situace, kdy si Portugalsko půjčuje za více než 7 procent, si myslím, že dlouhodobě se nemůže samofinancovat z trhu a bude muset požádat o pomoc z vnějšku.“

Situaci přiostřují nepokoje v severní Africe

Podle Bureše snahy Lisabonu obejít se bez pomoci ještě komplikují nepokoje na severu Afriky a na Blízkém východě, které zvyšují jak napětí na trhu, tak cenu energií a cenovou hladinu obecně.

„Vážnou situaci Portugalska tyto problémy ještě přiostřují. Ne skrze to, že by přímo zvyšovaly kreditní riziko na portugalský dluh, ale spíše skrze to, že zvyšují inflační očekávání a celkově fakticky pro všechny hráče na trhu cenu, za kterou jsou si schopni půjčit peníze na delší dobu, řekněme na 5 až 10 let. To znamená, určitě ty nepokoje na Blízkém východě Portugalsku nepomáhají,“ poznamenal Jan Bureš.

Lisabon zatím nemusel požádat svět o pomoc i proto, že od něj loni dluhopisy za 21 miliard eur koupila Evropská centrální banka. Dá se něco takového očekávat i teď?

„Odkupování dluhopisů ze strany Evropské centrální banky, když přesáhne určitou mez, tak je to fakticky určité prodlužování stavu dlouhodobě neudržitelného. V případě Irska jsme to viděli po dobu řekněme 14 dnů až 1 měsíce, kdy celý bankovní sektor a potažmo i stát byl závislý na odkupech dluhopisů ze strany ECB. A je to situace dlouhodobě neudržitelná,“ dodal Bureš.

Roman Chlupatý, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme