Poslanci zamítli regulaci vztahu malých dodavatelů a supermarketů

Chování velkých obchodních řetězců zatím nebude podléhat větší regulaci. Rozhodla o tom poslanecká sněmovna. Zákonodárcům sociální demokracie se tedy zatím nepodařilo prosadit, aby řetězce nevyužívaly svého často dominantního postavení na trhu k tomu, aby malým dodavatelům diktovaly podmínky, jak se dostat do jejich prodeje.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

biopotraviny

biopotraviny

Jednat se mělo například o poplatky, které dodavatelé často obchodním řetězcům platí, aby se vůbec dostali na jejich pulty, což mělo být podle návrhu ČSSD nepřípustné. Stejně tak obchodní řetězce neměly chtít neodůvodněné změny v uzavřených smlouvách.

Podle poslance ČSSD Ladislava Skopala by bylo dobré dominantní postavení řetězců omezit: "Podobné zákony dnes má Slovensko nebo Maďarsko. Tyto zákony fungují a je tam snaha zamezit globalizaci některých velkých firem."

S tím ale nesouhlasí ODS. V případě větší regulace se totiž může stát, že řetězce budou výrobky raději nakupovat v zahraničí. "Proto se může stát, že potom, co zpřísníme tato pravidla, budeme některé české výrobky hledat v těchto obchodních řetězcích marně," říká poslanec ODS Petr Pleva.

Samotní zemědělci a výrobci potravin se svým postavením vůči obchodním řetězcům spokojení nejsou.

Návrh se nejspíš do sněmovny dostane znovu na některé z příštích schůzí. Ministr zemědělství Petr Gandalovič také slíbil, že vláda se problémem bude ještě zabývat. Sněmovna stejnou úpravu přijala už loni v květnu, když přehlasovala veto Senátu. Zákon ale poté vetoval i prezident a vzhledem k volbám už ho sněmovna nestihla přehlasovat.

Veronika Malá, Marie Matúšů Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme