Americký senátor má nepravdivé informace, brání se Kellnerova PPF kritice

Skupina PPF se ohradila proti americkému senátorovi Marcu Rubiovi. Ten chce, aby americká vláda prověřila bezpečnostní dopady její akvizice mediální společnosti Central European Media Enterprises. Rubio svou žádost odůvodnil vazbami firmy českého miliardáře Petra Kellnera na Čínu. PPF ale uvedla, že americký zákonodárce vychází z nepravdivých informací.

Praha/Washington (Aktualizováno: 10:13 27. 2. 2020) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zakladatel a majoritní akcionář společnosti PPF Group N.V. Petr Kellner.

Zakladatel a majoritní akcionář společnosti PPF Group N.V. Petr Kellner. | Foto: Salim Issa (reprofoto výroční zprávy) | Zdroj: Výroční zpráva PPF

O návrhu prodeje Central European Media Enterprises (CME) včetně české televize Nova do rukou PPF budou ve čtvrtek na mimořádné valné hromadě hlasovat akcionáři mediální firmy.

Rubio ve svém požadavku adresovaném Trumpově vládě uvedl, že PPF v minulosti v Česku jednala „jako čínský zástupce“. Senátor rovněž upozornil na to, že telekomunikační společnosti vlastněné firmou PPF spolupracují s čínskou firmou Huawei na rozvoji mobilních sítí páté generace (5G).

Americký senátor Marco Rubio chce prověřit prodej CME Kellnerově společnosti PPF

Číst článek

Podotkl také, že CME působí v Česku a také v Bulharsku, Rumunsku, na Slovensku a ve Slovinsku s celkovým dosahem na 97 milionů lidí a že v regionu provozuje řadu nejsledovanějších zpravodajských relací.

„Rozumíme zájmu pana senátora Marca Rubia, bohužel ve svém dopise vychází z nepravdivých informaci o PPF, které mu poskytl český politik Pavel Fischer. V dopise nesedí základní informace: například není pravda, že společnost CME operuje na 90 milionovém trhu - ve skutečnosti není ani poloviční,“ napsala PPF ve svém prohlášení.

„Stejně tak není pravda, že PPF prosazuje technologie Huawei, ve skutečnosti je v loňském roce získala v rámci nákupu telco operátorů od norské společnosti Telenor,” dodala. Rubia chce kontaktovat a poskytnout mu „pravdivé informace o svém podnikání“.

Senátor Pavel Fischer ale nařčení, že poskytl americkému senátorovi nepravdivé informace, odmítl. Pan senátor měl dost vlastních informací a byly velmi přesné. Pouze se zajímal o to, co v této věci dělá Senát a také jak bychom mohli spolupracovat na zabezpečení sítí 5G a v politických otázkách,“ napsal v SMS serveru iROZHLAS.cz. 

Principy svobody

PPF také dodala, že společnost v současnosti působí ve 24 zemích na třech kontinentech a že její akcionáři a vrcholový management zastávají principy svobody, liberální demokracie a volného trhu.

„Ze skutečnosti, že podnikáme také v Číně, kde stejně jako my podnikají tisíce dalších západních firem, nelze vyvozovat nic o našem světonázoru. Naopak: jako lidé, kteří nemalou část svého života prožili v totalitním komunismu, si extrémně vážíme svobody projevu,“ uvedla firma.

Agentura najatá Home Creditem sbírala informace o Fischerovi. Senátor podá trestní oznámení

Číst článek

Firma dále zopakovala, že nákupem CME chce doplnit své aktivity na telekomunikačním trhu a nesleduje jím postranní cíle. PPF nedávno získala telekomunikační aktivity společnosti Telenor v několika evropských zemích, v Česku vlastní většinu v největším operátorovi O2.

Minoritní akcionář PPF Ladislav Bartoníček loni v rozhovoru pro Seznam Zprávy uvedl, že hlavním cílem akvizice CME je získat obsah, který bude moci nabízet zákazníkům svých telekomunikačních služeb.

CME podepsala smlouvu s dceřinými společnostmi skupiny PPF loni v říjnu.

Podmínkou dokončení transakce je nejen souhlas akcionářů CME, ale také Evropské komise a národních regulátorů v některých ze zemí, kde CME působí. Skupina PPF podle dohody za CME zaplatí 2,1 miliardy dolarů, tedy podle aktuálního kurzu zhruba 49 miliard korun.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme