Přebytek obchodní bilance Japonska se propadl o 79 procent

Japonské ekonomice zasadilo ničivé zemětřesení z 11. března tvrdou ránu. Potvrdily to dnes zveřejněné statistiky, podle kterých se přebytek zahraničního obchodu v březnu meziročně propadl o bezmála 79 procent. A to kvůli tomu, že se vývoz poznamenaný útlumem výroby a také problémy v některých přístavech snížil o 2,2 procenta.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tokio

Tokio | Foto: Petr Veber | Zdroj: Český rozhlas

Znamená to první pokles po šestnáctiměsíčním růstu. Propad přebytku obchodní bilance o 79 procent se zdá hrozivý - zejména proto, že japonská ekonomika stojí na vývozech. A podle analytika České spořitelny Luboše Mokráše je dnešní zpráva skutečně tak špatná, jak vypadá.

Přehrát

00:00 / 00:00

Téma okomentoval ve Světě o osmé analytik České spořitelny Luboš Mokráš

„Určitě ano. Navíc ten propad vývozu byl větší, než se čekalo; čekal se propad vývozu o 1,1 procenta, ve skutečnosti to bylo 2,2 procenta. Japonsko je na exportech silně závislé, takže ta zpráva je tak špatná, jak vypadá.“

Vývozy automobilů propadly v březnu o 28 procent, což jen potvrdilo, jak výrazně zemětřesení sektor poznamenalo. A podle představitelů japonských automobilek bude trvat dva až tři měsíce, než se ho povede ‚restartovat‘.

„Toyota například teď oznámila, že bude dále udržovat nižší výrobu v Číně a USA. Také další japonské automobilky očekávají, že minimálně do června bude jejich produkce redukována,“ poznamenal Luboš Mokráš. Podle něj ale nejsou na místě obavy z toho, že některých aut bude kvůli tomu na trhu nedostatek.

„Pokud ano, bude se to týkat jen japonských značek a nebude to nijak dramatické. Nejhorší, co se může stát, je, že pokud někdo bude chtít koupit třeba tu toyotu, tak bude muset trochu déle počkat, ale skutečně by to nemělo být nic katastrofického,“ konstatoval Luboš Mokráš ve Světě o osmé.

Roman Chlupatý, mta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme