Problémy dreamlinerů mohou poškodit Boeing, akcie společnosti klesají

Na technické problémy letadel Dreamliner zareagovaly i akcie americké společnosti Boeing, která je vyrábí. Po dočasném pozastavení letů těchto strojů, ke kterému se rozhodly Spojené státy, Evropa, Indie i Japonsko, si akcie při posledním obchodování na burze připsaly ztrátu přes tři procenta. V ohrožení může být také poptávka po letounech Dreamliner.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nový Boeing 787 Dreamliner

Nový Boeing 787 Dreamliner | Foto: The Boeing Company

Časté technické problémy nedovolí modernímu letadlu Dreamliner létat už ani ve Spojených státech. Zákaz vydal včera Federální úřad pro letectví. Den před tím o odstavení letounů rozhodli i Japonci. Obří stroje už dříve měly problémy například s únikem paliva nebo s elektronikou a letadlo už dříve několikrát nouzově přistát na amerických letištích.

Odborníci upozorňují, že současné problémy mohou značně poškodit společnost Boeing. Pokud budou revize strojů amerického Federálního úřadu pro letectví trvat měsíce, mohou výrazně ohrozit ambice Boeingu při výrobě dreamlinerů.

Vedení Boeingu přitom už dříve uvedlo, že letos chce výrobu dremalinerů zdvojnásobit. V současnosti jich létá zhruba 50.

Nejvíce letounů mají japonské aerolinie. Celkově jich Boeing ale prodal přes 840. Letadla bude postupně leteckým společnostem dodávat během následujících let.

Aerolinie zatím objednávky neruší

Společnosti, které mají nové letouny objednané, zatím objednávky neruší. Například společnost Air India čeká na dodávku téměř 30 letadel, na které se - podle svého vyjádření - stále těší.

Katar Airways létají zatím s pěti dreamlinery a ani tato společnost neuvažuje o změně dodávek. Vyjádření dalších významných aerolinií ale zatím nejsou k dispozici.

Akcie Boeingu zareagovaly na tyto události poklesem. Při posledním obchodování si akcie připsaly ztrátu přes tři procenta. Pokles bude pokračovat zřejmě i dneska. Podle analytiků mohou být akice lehce v záporných číslech, než se vyřeší potíže s dreamlinery.

Grafický profil letounu Boeing 787 Dreamliner | Foto: ČTK

Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme