Rating Španělska snížila i další agentura

Americká ratingová agentura Moody´s sebrala Španělsku nejvyšší ratingové hodnocení. Snížila ho o jeden stupeň se zdůvodněním, že se značně zhoršila finanční síla Španělska a předpovídá této zemi jen slabý ekonomický růst pro příští roky. Odhaduje ho v průměru na procento ročně, což by mohlo podle Moody´s zkomplikovat snižování schodku.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Španělské království

Španělské království | Foto: Emanuel Macoun

„Rating je vlastně měřítko důvěryhodnosti dlužníka, měřítko rizikovosti investic do jím vydaných dluhopisů. V okamžiku, kdy je některé zemi snížen rating, znamená to, že riziko nesplácení závazku dané země se zvyšuje. Investoři tudíž na pokrytí vyššího rizika požadují i vyšší výnosy. Z pohledu dlužníka - země bude financování dluhu stát více, takže to pro Španěly není dobrá zpráva,“ vysvětlil dopady zvýšení ratingu analytik České spořitelny Jan Jedlička.

Přehrát

00:00 / 00:00

O snížení ratingu Španělska mluvil na Rádiu Česko Jan Jedlička, analytik České spořitelny.

Nejde ale o překvapení, rating Španělsku snížily už na jaře další agentury Standard and Poors a Fitch. Není to ale příliš dobrá zpráva v době, kdy se další země eurozóny, Irsko a Španělsko, potýkají s velkými ztrátami bank. V případě Portugalska se navíc ekonomové obávají, že nedokáže snižovat rozpočtový schodek tak rychle, jak vláda plánuje.

Jedlička ale vysvětluje, že Španělsko je na tom stále lépe než Portugalsko. Jde totiž o větší ekonomiku, která je ekonomicky vyspělejší. „Když se bavíme o fiskálních problémech, tak se nelze nepodívat na ukazatel veřejného dluhu. Španělsko, byť se to nezdá, ještě v letošním roce splňovalo Maastrické kritérium a dluh byl nižší než 60 procent. Španělsko mělo loni veřejný dluh ‚pouze‘ 53 procent. Portugalsko už loni mělo veřejný dluh, který se šplhal k hranici 80 procent,“ vysvětluje Jedlička.

Martina Mašková, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme