Rozpočet prošel prvním čtením. Podle Pilného je realistický, podle pravice souborem absurdit

Poslanci v úterý schválili v prvním čtení základní parametry státního rozpočtu na příští rok. Šlo o příjmy, výdaje, schodek a způsob jeho vypořádání. Neprošel návrh TOP 09 vrátit návrh rozpočtu vládě k přepracování, aby snížila výdaje a schodek o 22,4 miliardy korun. Podle ministra financí v demisi Ivana Pilného z ANO je navržený rozpočet realistický. Je to soubor absurdit, zní naopak ze sněmovní pravice.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr financí Ivan Pilný z ANO a exministr financí Miroslav Kalousek z TOP 09

Ministr financí Ivan Pilný z ANO a exministr financí Miroslav Kalousek z TOP 09 | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: koláž iRozhlas.cz

Rozpočet připravovala ještě vláda složená ze stran končící vládní koalice, ČSSD, ANO a KDU-ČSL. Ministr financí v demisi Ivan Pilný uvedl, že jednání o rozpočtu byla složitá.

Ovlivnila ji podle něj jak blízkost voleb, tak i to, že původní požadavky na rozpočet převyšovaly navržený schodek o 100 miliard. Ocenil, že koalice se nakonec dokázala dohodnout.

Státní rozpočet 2018

Schodek má proti letošnímu schválenému deficitu klesnout o deset miliard na 50 miliard korun. Pokrýt ho mají hlavně vydané státní dluhopisy. Příjmy rozpočtu jsou navrženy na 1314,5 miliardy korun, výdaje by měly činit 1364,5 miliardy korun.

„Česká ekonomika je ve výborné kondici," prohlásil Pilný. Jako jedno z rizik růstu označil nastavení obchodních vazeb po odchodu Velké Británie z EU.

Mezi dalšími informacemi o rozpočtu uvedl také, že výdaje ministerstva obrany vzrostou proti letošku o 6,4 miliardy korun a měly by představovat 1,1 procenta hrubého domácího produktu.

Vzrostou také investiční výdaje v kapitolách ministerstva vnitra a Bezpečnostní informační služby určené na bezpečnostní opatření.

Pro schválení základních parametrů rozpočtu hlasovalo 116 poslanců. Návrh rozpočtu v prvním čtení podpořily strany končící vládní koalice. Pro hlasovalo i hnutí Svoboda a přímá demokracie, které tak chtělo zamezit rozpočtovému provizoriu.

Šéf SPD Tomio Okamura se ale pozastavil nad tím, že vláda navzdory nárůstu příjmů plánuje padesátimiliardový schodek. Deficit nemusí být negativum, když vláda použije peníze na investice, což se ale podle něj neděje.

Rozpočet je podle Okamury sestaven tak, aby se mohl odehrát účetní marketingový tah, kdy se ministerstvo financí bude nakonec chlubit nižším než plánovaným schodkem. Okamura také žádal třeba konec dotací neziskovým organizacím s politickým programem.

Komunisté návrh rozpočtu aktivně nepodpořili. Piráti se při hlasování o základních parametrech rozpočtu rovněž zdrželi. Nyní budou moci poslanci navrhovat jen přesuny uvnitř rozpočtu, celkové údaje už měnit nemůžou. Závěrečné schvalování by mělo přijít na řadu od 19. prosince.

Kritika zprava

STAN a TOP 09 navrhly vrácení návrhu rozpočtu vládě k přepracování. Pro ale nakoec hlasovalo jen devět poslanců z TOP 09 a STAN.

Předseda poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek kritizoval rozpočet kvůli podle něj nezodpovědnému zvyšování výdajů, a to na spotřebu, ne na investice. „Z peněz daňových poplatníků krev neteče," poznamenal bývalý ministr financí.

Pilný: Rozpočet by mohl skončit mírně v přebytku, pomohou peníze z EU

Číst článek

Upozornil na to, že zvyšování zákonem daných výdajů, například sociálních, bude problémem v době recesí. Skutečnými prioritami vlády jsou podle Kalouska sociální dávky a důchody a růst počtu státních zaměstnanců, nikoli investice nebo podpora vědy a výzkumu, na něž výdaje klesají nebo stagnují a neodpovídají hospodářskému růstu.

Předseda poslanců STAN Jan Farský pokládá návrh rozpočtu za předvolební a politický. Vezme České republice další rok, soudí.

ODS Kalouskův záměr nepodpořila, návrh rozpočtu ale předseda strany Petr Fiala označil za galerii kuriozit a absurdit. „Nic pozitivního se z tohoto návrhu nedá vyčíst," uvedl.

Fiala také poukazoval na to, že rozpočet připravila končící vláda ČSSD, ANO a KDU-ČSL, bude se jím ale řídit příští kabinet, který sestavil předseda ANO Andrej Babiš jako menšinový a jednobarevný. Hnutí ANO tak podle něho nebude moci naplňovat předvolební sliby třeba o zásadně lepší infrastruktuře, podpoře vzdělávání nebo o reformě důchodů.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme