Sdružení majitelů domů vyzývá ke zvýšení nájemného

Občanské sdružení majitelů domů vyzvalo své členy, aby od zítřka jednostranně zvýšili nájemné až na hranici současného tržního nájemného. Majitelé totiž tvrdí, že jim Ústavní soud zrušením regulace nájemného v otázce jeho výše uvolnil ruce.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

panelák

panelák | Foto: Jan Rosenauer

Pokud se majitel s nájemcem nedohodnou, je podle místopředsedy sdružení Libora Delina možné vyšší nájem vymáhat soudní cestou. "Soudy i podle ombudsmana budou projednávat žaloby majitelů domů, jsou-li poškozováni na svých právech, a to v tomto případě nesporně jsou," tvrdí Delin. V případě, že by to naše soudy odmítly, radí majitelům obrátit se na soud lidská práva ve Štrasburku

Jak by mohly spory majitelů bytových domů s jednotlivými nájemníky o výši nájemného před soudem dopadnout si nikdo netroufá odhadnout. Podle šéfa Svazu Českých a moravských bytových družstev Ivana Přikryla budou hledat v jednotlivých případech výši obvyklého nájemného - tedy něco mezi oba extrémy regulovaným a tržním nájemným. "Pro tento účel by soud přihlížel k důvodů, z jakých musí vlastník nájemné bezodkladně zvýšit. Ne kvůli tomu, aby si upravil výnos a zisk z pronájmu, ale soud bude zkoumat, jaké jsou další důvody," řekl.

Podle Ivana Přikryla také reálně hrozí situace, kdy majitel bytového domu chce zvýšit dříve regulované nájemné oprávněně, a přesto se s nájemníky nemůže dohodnout.

Předseda Sdružení nájemníků Stanislav Křeček však nájemcům radí, aby platili nájemné sjednané v nájemní smlouvě a případnému tlaku majitelů domů nepodlehli. Právním způsobem podle něj do doby, než bude platit nový zákon, nelze nájemné jednostranně zvýšit.

Cenový výměr ministerstva financí, kterým bylo nájemné regulováno, Ústavní soud zrušil v polovině listopadu. Nový zákon o nájemném, na jehož přípravě nyní pracuje ministerstvo pro místní rozvoj i ministerstvo financí, by měl začít platit od 30. června příštího roku.

Martin Hromádka, Eva Hanzlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme