Senát čeká bitva o podobu daně z přidané hodnoty

Špidlovu koalici čeká dnes v senátu tvrdý boj s opozicí o dani z přidané hodnoty. Především ODS totiž nové sazby DPH odmítá a bude se snažit prosadit změny přijaté hospodářským výborem. Ten chce sníženou pětiprocentní sazbu DPH například pro ubytovací a stravovací služby. Ve sněmovně zajistil v únoru vítězství pro koalici jeden jediný hlas.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

jednání vlády

jednání vlády | Foto: Stanislav Zbyněk

Senátoři ve výborech navrhli navzdory nesouhlasu ministerstva financí přesunout do snížené sazby vedle ubytování a stravování i kávu, čaj, kakaové výrobky, vstupné na sportoviště a kabelové televize.

Ministerstvo ale argumentuje směrnicemi EU a tím, že novela by měla vstoupit v platnost nejpozději 24. dubna. Jinak budou muset podnikatelé zaplatit padesátiprocentní zálohu na daň, jak vláda původně požadovala.

"Není možné již v tuto chvíli zdržovat projednávání návrhu tohoto zákona. Jsem připraven akceptovat technické pozměňující návrhy v následných novelách zákona o DPH, ale nyní je prioritou, aby zákona platil včas," varuje před vrácením návrhu do sněmovny ministr financí Bohuslav Sobotka.

Sníženou sazbu u ubytování prosazuje i koaliční senátor z Klubu otevřené demokracie Jiří Skalický, který upozorňuje na to, že vláda se v případě ubytování rozhodla pro vyšší daňovou sazbu účelově kvůli naplnění státní kasy.

"Máme nakonec podporu i Evropské komisi, ale změna nastala u nás, protože naše vláda změnila názor a usoudila, že z fiskálních důvodů chce přesunout ubytovací s stravovací služby do základní sazby, aby získala rozpočtové prostředky," uvedl Skalický.

Výbor pro evropskou integraci zase kvůli rozporu se směrnicí EU navrhl převést ze snížené do devatenáctiprocentní sazby dětské pleny a zrušit osvobození od daně v případě provozování loterií.

Senátor za ODS Milan Balabán upozorňuje, že to nejsou nejdůležitější body, pro které by se zákon měl do sněmovny vrátit. "V sněmovně se diskuze nevedla o kvalitě zákona, který je katastrofální a který je špatný už tím, že přichází teprve nyní. Dnes jsou podnikatelé postaveni do situace, že se dozví podle čeho mají podnikat těsně před prvním květnem," odmítá vládní návrh Balabán.

Občanští demokraté se podle něj budou snažit zákon vrátit s úpravami do sněmovny tak, aby mohl vstoupit v platnost 1. května, tedy v den vstupu České republiky do EU. ODS má sice početně nejsilnější senátorský klub, přesto ale disponuje jen třetinou všech senátorů.

Kluby Špidlovy koalice ale chtějí DPH prosadit za každou cenu. Dokonce se kvůli tomu, jak zjistil Radiožurnál, sešli ve středu ráno předsedové klubu sociálních demokratů, lidovců, unionistů a nezávislých a hlasování pro zákon si slíbili.

"Mám informace, že se předsedové klubů sešli a že o tom rokovali. Jestli se získá většinová podpora, byl bych rád, ale uvidíme," řekl lidovecký hospodářský odborník v senátu Bohumil Čada.

Podle nového zákona se má základní dvaadvacetiprocentní sazba daně snížit na 19 procent. Do této sazby se má přesunout řada zboží a služeb. Ve snížené pětiprocentní sazbě mají zůstat základní potraviny, vodné, plenky nebo časopisy.

Od května by tak měly zdražit například toaletní papírové potřeby, kadeřnické služby, čistírny či kabelová televize. Ubytovací služby zůstanou ve snížené sazbě jen do konce roku. Někteří analytici soudí, že změny DPH zvýší roční výdaje každé české domácnosti až o deset tisíc korun.

Dana Jaklová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme