Soud zrušil rekordní pokutu pro stavební firmy. ÚOHS podle něj použil nezákonné postupy

Krajský soud v Brně zrušil rekordní pokutu udělenou Úřadem pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) stavebním firmám za údajný kartel. Podle antimonopolního úřadu fungoval kartel v letech 2006 až 2008, celková pokuta byla 1,66 miliardy korun. Soud vyhověl žalobám sedmi firem, uvedl v tiskové zprávě. Firmy už musely pokutu zaplatit.

Brno Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jeřáby nad budovou Národního muzea v Praze.

Jeřáby nad budovou Národního muzea v Praze. | Zdroj: Reuters

Na posun v kauze v úterý upozornil zpravodajský portál iDNES.cz. ÚOHS již podal kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu, sdělil předseda úřadu Petr Rafaj. Úřad musí podle jeho slov provést velice pečlivý rozbor a analýzu soudního rozsudku.

Skanska a Eurovia musí kvůli kartelu zaplatit půl miliardy do srpna, rozhodl soud

Číst článek

Podle rozhodnutí krajského soudu se ÚOHS dopustil závažné procesní vady, neboť použil nezákonné postupy při získávání informací o případu. "ÚOHS překročil rozsah místních šetření, která z hlediska svého průběhu a zajištěných dokumentů neodpovídala původnímu podezření. Nevyhověl tedy podmínce nezbytnosti a provedená místní šetření nelze jinak než pokládat za nezákonná z důvodu zakázaného lovu informací. Kvůli tomu není možné použít některé klíčové důkazy získané během místních šetření a bez nich závěr o vině neobstojí a logicky tak neobstojí ani jeho závěr o trestu, tedy uložených pokutách," uvedl soud.

Koordinované nabídky

Pokud Nejvyšší správní soud rozsudek krajského soudu potvrdí, musí se ÚOHS k případu znovu vrátit. Největší pokutu dostala firma Skanska, a to 529,9 milionu korun. Skoro půlmiliardové sankce dostal i Strabag a Eurovia. Další pokuty byly nižší. SWIETELSKY stavební měl zaplatit 76,2 milionu, M-SILNICE, a. s., 46,1 milionu, BERGER BOHEMIA, a. s., 13,5 a Lesostavby Třeboň, a. s., 4,2 milionu.

ÚOHS vyměřil za kartelovou dohodu 12 stavebním firmám pokutu 278 milionů

Číst článek

Firmy podle ÚOHS koordinovaly účast a svoje nabídky ve výběrových řízeních na výstavbu R4 v úseku Mirotice - Třebkov (kromě firmy Lesostavby), dále na rekonstrukci lokality na Bakalářích v Písku (pouze Strabag a Lesostavby) a při rekonstrukci Jeronýmovy ulice v Třeboni (pouze Strabag a Lesostavby).

Informace o kartelu získal ÚOHS při 12 neohlášených šetřeních ve dvou letech. "Zadržené důkazy vypovídají o tom, že účastníci kartelu mezi sebou domlouvali a připravovali tzv. krycí nabídky na uvedené veřejné zakázky, z nichž některé byly záměrně neúplné a jiné nadhodnocené. Tímto způsobem účastníci kartelu ve výběrových řízeních zcela vyloučili prvek hospodářské soutěže a zvítězila společnost, která byla kartelem předem určena," uvedl loni v únoru k pravomocnému rozhodnutí úřadu Rafaj.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme