Skanska a Eurovia musí kvůli kartelu zaplatit půl miliardy do srpna, rozhodl soud

Nejpozději do srpna musejí společnosti Skanska a Eurovia zaplatit půlmiliardové pokuty za účast ve velkém kartelu stavebních firem. Rozhodl o tom Krajský soud v Brně, který jim nepřiznal odklad proti rozhodnutí antimonopolního úřadu. Společnosti rozhodnutí soudu respektují a pokutu zaplatí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Oprava silnice z Čelákovic do Lázní Toušeň

Oprava silnice z Čelákovic do Lázní Toušeň | Foto: Pavel Pavlas

„Vzhledem k tomu, že si nejsme vědomi, že bychom se dopustili nějakého protiprávního jednání, podali jsme žalobu ke krajskému soudu, jejíž součástí byl také návrh na přiznání odkladného účinku,“ říká mluvčí společnosti Eurovia Iveta Štočková.

„V tomto bodě nám soud nevyhověl, rozhodnutí respektujeme a předmětnou částku uhradíme. Samotnou kauzou se soud bude ale dále zabývat později,“ dodává.

Pokutu podle mluvčího Ondřeje Svatoně zaplatí i Skanska. „Rozhodnutí Krajského soudu v Brně o nepřiznání odkladného účinku naší žaloby proti rozhodnutí ÚOHS o pokutě respektujeme a částku v uloženém termínu uhradíme,“ uvádí.

„Náš postoj k případu se ale nemění a i nadále ho považujeme za neopodstatněný a využijeme všech dostupných právních kroků k ochraně naší společnosti.“

Už dříve stejně dopadla společnost M-Silnice, která má zaplatit přes 46 milionu korun. Antimonopolní úřad celkem uložil stavebním firmám pokuty za více než 1,6 miliardy korun.

Za narušení hospodářské soutěže byly uloženy pokuty společnostem Strabag (497 556 000 Kč), Eurovia (492 620 000 Kč), Swietelsky (76 209 000 Kč), M-Silnice (46 064 000 Kč), Berger Bohemia (13 518 000 Kč), Skanska (529 818 000 Kč) a Lesostavby Třeboň (4 208 000 Kč).

Firmy se podle ÚOHS mezi sebou domlouvaly na veřejných zakázkách v letech 2006 až 2009. Prostřednictvím vzájemných kontaktů koordinovaly účast a nabídky ve výběrových řízeních na výstavby silnice R4 v úseku Mirotice – Třebkov, rekonstrukci lokality na Bakalářích v Písku a rekonstrukci Jeronýmovy ulice v Třeboni.

Tímto způsobem účastníci kartelu ve výběrových řízeních zcela vyloučili prvek hospodářské soutěže a zvítězila společnost, která byla kartelem předem určena.

Antimonopolní úřad (ÚOHS) - nejvyšší pokuty | Foto: Český rozhlas

Václav Rokyta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme