Stavební výroba v Česku se stále neodrazila ode dna, po měsíčním růstu znovu klesla

České stavebnictví je stále v útlumu. Zatímco v únoru se stavební výroba zvýšila, v březnu už opět pokračovala v poklesu. Meziročně se propadla o více než 20 procent. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nové byty

Nové byty | Foto: Tomáš Adamec

Podle statistiků přispělo k horšímu výsledku stavební produkce například chladné počasí, které omezilo práce na stavbách.

Počet vydaných stavebních povolení se podle Českého statistického úřadu v březnu meziročně snížil o 7,5 procenta, stavební úřady jich vydaly 7209. Bylo zahájeno o více než procento bytů méně.

Oproti předchozímu roku je produkce v pozemním stavitelství nižší zhruba o 22 procent. Firmám podle odborníků chybí více veřejných zakázek, a to hlavně v oblasti dopravní infrastruktury.

S příchodem jara by ale mohlo podle Svazu podnikatelů ve stavebnictví nastat mírně oživení. Jednak se zvýší počet sezonních prací, pomoct by měly také státní programy, jako jsou Nová zelená úsporám nebo Panel 2013+.

Vývoj stavební výroby v Česku (3/2012 - 3/2013) | Foto: ČTK

Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme