USA se nelíbí odvetné zavádění cel, stěžují si na ně u Světové obchodní organizace

Vláda Spojených států podala u Světové obchodní organizace (WTO) stížnost na cla, která zavedla Evropská unie, Čína, Kanada, Mexiko a Turecko jako odvetu za nová americká cla na dovoz oceli a hliníku. V pondělí to oznámil americký obchodní zmocněnec Robert Lighthizer. Spojené státy uvalily cla na dovoz oceli ve výši 25 procent a na dovoz hliníku ve výši deseti procent v březnu.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dolar, dolary (ilustrační foto)

Ilustrační foto. | Foto: QuinceMedia/CC0 Creative Commons | Zdroj: Fotobanka Pixabay

Evropská unie, Kanada a Mexiko měly z placení těchto poplatků prozatímní výjimku, která ale koncem května vypršela. Evropská unie v reakci na postup USA začala v červnu uplatňovat cla ve výši 25 procent na americké zboží, jehož roční dovoz do EU dosahuje hodnoty 2,8 miliardy eur, tj. asi 72,4 miliardy korun.

Dohromady uvalily EU, Čína, Kanada, Mexiko a Turecko cla na americký dovoz v roční hodnotě 24 miliard dolarů (530 miliard Kč), uvedla agentura AP. Podle Lighthizera jsou americká cla v souladu s pravidly WTO, zatímco odvetná opatření těmto pravidlům odporují. Unie a další země však mají zcela opačný názor.

Trump chce zavést další cla na zboží z Číny. Tentokrát se ale opatření bude týkat spotřebního zboží

Číst článek

Prezident Donald Trump březnové zavedení cel na dovoz oceli a hliníku zdůvodnil ohrožením národní bezpečnosti. „Kroky, které prezident podnikl, jsou plně legitimní a naprosto oprávněné z hlediska amerického práva i mezinárodních obchodních pravidel,“ uvedl Lighthizer.

„Místo toho, aby s námi spolupracovali na řešení společného problému, se někteří naši obchodní partneři rozhodli zareagovat odvetnými cly, která mají potrestat americké pracovníky, farmáře a podniky,“ dodal.

Lighthizer také upozornil, že Spojené státy podniknou veškeré nutné kroky, aby ochránily své zájmy. Zároveň vyzval obchodní partnery, aby s Trumpovou administrativou konstruktivně spolupracovali při řešení nadměrných kapacit v produkci oceli a hliníku. Kvůli těm nyní čelí kritice především Čína.

Evropská komisařka pro obchod Cecilia Malmströmová minulý měsíc označila za „směšné“ považovat Evropskou unii za hrozbu pro národní bezpečnost Spojených států.

Nicméně upozornila, že Evropská unie navzdory obchodním třenicím s USA sdílí jejich názor, že Peking prostřednictvím subvencí umožňuje čínským podnikům prodávat výrobky z oceli a hliníku za dumpingové ceny.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme