V EU roste odpor vůči bankovnímu tajemství. Jeho zastáncem zůstane asi jen Rakousko

Rakousko možná zůstane poslední zemí Evropské unie, která nezruší bankovní tajemství. Poté, co o víkendu naznačilo ochotu prolomit toto opatření Lucembursko, zůstává Vídeň poslední baštou, která trvá na anonymitě účtů. Evropská unie postoj Rakouska kritizuje. Pomáhá podle ní daňovým únikům.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Číselník na trezoru - ilustr. foto

Číselník na trezoru - ilustr. foto | Foto: Fotobanka stock.xchng

Ochotu zmírnit bankovní tajemství naznačil v novinovém rozhovoru lucemburský ministr financí Luc Frieden. Jeho rakouská kolegyně Maria Fekterová ale něco takového ostře odmítá.

„Rakušané musejí mít jistotu, že do jejich financí nebude moct každý jen tak nahlížet,“ řekla ministryně televizi ORF.

Uvolnění bankovního tajemství má sice cílit hlavně na cizince, kteří si na anonymních účtech v Rakousku ukládají peníze, aby se tak vyhnuli placení daní. Rakouská vláda ale tvrdí, že bankovní tajemství má v zemi tradici, které se zatím Rakousko nevzdá, ani přes rostoucí kritiku Bruselu.

Vojtěch Berger Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme