Válcovny plechu žádají výjimku: chtějí vyrábět dál

Válcovny plechu Frýdek Místek žádají odklad plánovaného uzavření svého závodu Teplá válcovna. Česká republika se podle asociačních dohod s Evropskou unii už dříve zavázala, že podnik výrobu plechů v tomto provozu ukončí do letošního prosince. Vedení firmy posun projednalo s Ministerstvem průmyslu. To ho má do konce září předložit Evropské komisi. Jestli Brusel výjimku povolí, není vůbec jisté.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

v železárně

v železárně | Foto: Česká televize

Obchodní ředitel Pavel Tomášek říká, že válcovny je pro nás existenčně důležitá. "Jedním z důvodů je momentální nedostatek hutního sortimentu na evropském trhu i v České republice. Tato teplá válcovna má vysoký počet zakázek. Uzavřením by někteří odběratelé mohli mít v České republice se sortimentem, který teplá válcovna vyrábní a mohlo by to mít za výsledek zvýšený tlak na dovozy z jiných zemí než Evropské unie."

Jestli Brusel výjimku nepovolí, přijde hodně našich odborníků o práci, říká tamní odborový předák Luděk Lúčan. "Ten personální dopad by byl kolem 130-150 lidí. Okres Frýdek-Místek má přes 14 procent nezaměstnanost, tak by uplatnění bylo nemožné nebo obtížné."

Markéta Kaclová, Ivana Šuláková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme