Z českého registru zmizelo přes milion emisních povolenek

Z českého registru účtů zmizelo 1 200 000 až 1 300 000 emisních povolenek. Radiožurnálu to potvrdil Jiří Šťastný, generální ředitel společnosti OTE, která tuzemský registr povolenek spravuje. Poškozeno bylo několik společností a škody mohou činit více než 350 milionů korun. Kvůli krádeži emisních povolenek z českého registru účtů stojí celý evropský trh s povolenkami. Evropská komise oznámila, že bude uzavřen, dokud nebudou národní registry bezpečně zajištěny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Komíny

Komíny | Foto: Marián Vojtek

Odborníci nyní analyzují, kdo a jak se mohl do systému dostat a zda byl registr dostatečně zajištěn.

Přehrát

00:00 / 00:00

O masivní ztrátě emisních povolenek z českého registru mluvil na Radiožurnálu Jan Fousek z firmy Carbon Warehouse

„Teprve způsob napadení nám řekne, jestli byl zajištěn odpovídajícím způsobem, nebo jestli narušitel, hacker, byl sofistikovanější než ti, kteří systém vymýšleli, schvalovali, testovali a iniciovali,“ uvedl Šťastný.

Počítačoví hackeři povolenky převedli na účty v dalších zemích Evropské unie, například v Polsku, Estonsku, Itálii a Lichtenštejnsku.

„Emisní povolenky fungují jako elektronické bankovnictví. Téměř každý den slyšíme o tom, že se některým uživatelům internetového bankovnictví ztrácejí finanční prostředky z jejich účtů. A pravděpodobně takto se to stalo i s těmi emisními certifikáty,“ říká Jan Fousek z firmy Carbon Warehouse.

„Český a slovenský rejstřík, na kterých máme dovolenkový účet, v nejbližší době hodlají zavádět opatření, které dnes mají některé banky. Kromě toho, že se zadává PIN, přijde i ověřovací SMS na mobilní telefon. Než to ale stačili implementovat, došlo k těmto rozsáhlým únikům,“ pokračuje Fousek.

Podle Fouska je těžké ukradené povolenky prodat. Když se přes několik prostředníků dostane na burzu, většinou tam narazí. Každá povolenek má totiž své unikátní číslo, které je dohledatelné.

Unie systém obchodu s povolenkami považuje za svou hlavní zbraň v boji proti klimatickým změnám. Jedna povolenka představuje virtuální hodnotu, umožňující vypustit do ovzduší tunu oxidu uhličitého. Velké továrny a společnosti s nimi pak můžou navzájem obchodovat.

Není to první incident trhu s emisemi. Ten se v posledních dvou letech stal rejdištěm podvodů, jako jsou prodeje použitých povolenek, machinace s DPH či phishing.

Jaroslav Skalický, Jan Richter, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme