‚Fenomén bez kompromisů.‘ Světoznámá architektka Eva Jiřičná slaví osmdesátiny

Jako začínající architektka prý Eva Jiřičná odmítla důležitou a velkou zakázku, protože by kvůli tomu musela nechat zbořit jiný dům. Přestavbu nakonec klient vymyslel tak, aby stavbu ničit nemusel. Světoznámá architektka zakázku dostala a ještě se díky ní v centru Londýna zachoval architektonicky cenný dům. Jiřičná, která v neděli slaví 80. narozeniny, žije střídavě v Praze a v Londýně, stále tvoří a pokora a skromnost ji provází celým životem.

Londýn / Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

„Já jsem velice kritická k sobě i k ostatním. Myslím si, že člověk vždy musí začít u sebe, když hledá chyby. Když si člověk myslí, že se může na tom žebříku vyšplhat výše, než může, tak spadne s velkou ránou,“ vyprávěla Eva Jiřičná o svém životním postoji před dvěma lety ve vysílání Českého rozhlasu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Architektka Eva Jiřičná slaví 80. narozeniny. Poslechněte si příspěvek Kateřiny Součkové

Dnes 80letá česko-britská architektka bez pochyby patří mezi nejvýznamnější osobnosti evropské scény. „Mně se na té její architektuře líbí, že na jedné straně bychom mohli říct, že to je taková technicistní záležitost, ale je tam i hodně fantazie i určité romantiky, což je zdánlivě v rozporu, ale u Evy to tak není. Ty věci jsou zvláštním způsobem křehké,“ vysvětluje historik architektury Zdeněk Lukeš.

Proslulá schodiště

Od okupace v roce 1968 žije Eva Jiřičná ve Velké Británii. Charakteristické pro ni je moderní a vzdušné řešení prostoru. Pracuje hlavně se sklem a ocelí ve stylu high-tech, dodává Lukeš. „Eva se dostala k tomuto stylu nejblíže, když měla praxi u jednoho z nejvýznamnějších světových architektů, dnes už barona Richarda Rogerse, který byl mimo jiné spoluautorem Centre Pompidou v Paříži a který je autorem celé řady staveb v mnoha zemích světa."

V Británii pracovala na mnoha velkých projektech – brightonský přístav, Lloydova pojišťovna nebo autobusové nádraží Canada Water –, ale proslula také svými interiérovými řešeními. „Našla si klienty právě mezi majiteli módních salónů, kteří chtěli mít něco zvláštního, něco jiného, než se běžně dělalo. No a v tom stylu potom dosáhla mistrovství, zejména ta její schodiště jsou skutečně proslulá,“ říká Lukeš.

Eva Jiřičná navrhla dvě šestipatrové budovy spojené velkým přednáškovým sálem | Foto: Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně

Právě jedno z nich, průhlednou spirálovitou konstrukci ze skla a oceli, si budou moct lidé zanedlouho prohlédnout v pražské galerii DOX, která chystá o Jiřičné retrospektivní výstavu.

Fenomén

„Eva Jiřičná je fenomén. Žena, která prorazila do toho historicky tradičně mužského světa, to se samozřejmě mění a už žena-architektka není tak vzácný jev, jako tomu bývávalo,“ popisuje Leoš Válka, kurátor výstavy a ředitel centra.

„Ona je živý důkaz, omračující důkaz toho, jak někdo dokáže prosazovat svůj přístup, nedělá žádné kompromisy. To je podle mě něco, co má pro dnešní přístup lidí v práci a zejména v práci, kde je ta tvořivá stránka i ta technická stránka, obrovskou hodnotu samo o sobě,“ dodává Válka.

V Česku navrhla Eva Jiřičná Oranžérii v areálu Pražského hradu, Hotel Josef na Starém Městě nebo interiéry Tančícího domu a Kostela svaté Anny. V rodném Zlíně navrhla a postavila Kongresové centrum a univerzitní areál. Královna Alžběta II. ji ocenila Řádem britského impéria.

Kongresové centrum ve Zlíně | Foto: Michaela Vetešková

Kateřina Součková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme