České filmy na jedné adrese. Nová videotéka aspiruje na ‚dvojku‘ domácího sledování

Začátek týdne přinesl start nové streamovací platformy. České kino, jak se SVOD služba, k jejímž zakladatelům patří producent a režisér Miloslav Šmídmajer, jmenuje, má ambice stát se kompletním fondem českých (a v menšině i slovenských) distribučních filmů. Zatím jich má v nabídce zhruba 650, každý měsíc chce ale přidávat nové. Startovací měsíční předplatné je za 99 korun.

Online Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Producent a režisér Miloslav Šmídmajer představuje portál České kino

Producent a režisér Miloslav Šmídmajer představuje portál České kino | Foto: Michal Kamaryt | Zdroj: Profimedia / ČTK

„Chtěli jsme udělat platformu, kde nikdo nebude ohrnovat nos nad žádným českým filmem,“ říká Šmídmajer s tím, že by si České kino do budoucna přálo obsáhnout tuzemskou kinematografii „od Vlasty Buriana po Marka Lamboru“, aby tak pod jednou adresou vznikla komplexní audiovizuální encyklopedie.

Snahou tvůrců přitom nemá být konkurence větším českým platformám, ale náhrada nelegálních stránek typu Ulož.to.

Co znamená SVOD?

SVOD je zkratka pro subscription video on demand, česky předplatné video na vyžádání. Jde tedy o online službu, která uživatelům zpřístupňuje obsah v rámci předplatného. Mezi ty světově nejrozšířenější patří například streamovací platformy Netflix, Prime Video, Disney+ a HBO Max.

 

„Nechceme konkurovat, ale být spíše doplňkem. Bavíme se dokonce o tom, že bychom chtěli být tou druhou platformou v domácnosti. Vlastní produkci nikdy mít nebudeme,“ dodává Pavel Krumpár, který vedle Šmídmajera patří k provozovatelům Českého kina, s odkazem na to, že služby jako Voyo mohou lákat předplatitele na původní seriálovou tvorbu.

I přesto věří, že by nová streamovací platforma mohla v prvním roce svého života zaujmout nejméně 10 tisíc předplatitelů.

V nabídce Českého kina jde už nyní najít například filmové klasiky, jako je Cesta do pravěku v režii Karla Zemana a Hoří, má panenko od Miloše Formana, současné komedie Chata na prodej a Vlastníci nebo pohádky Hrátky s čertem, Tři oříšky pro Popelku a Tři zlaté vlasy děda Vševěda.

Každý měsíc bude věnován jedné významné osobnosti české kinematografie. Tou první je herec a dabér Jiří Lábus, který si zahrál ve více než stovce českých celovečerních filmů. V lednu bude následovat Vladimír Menšík.

Autoři projektu upozorňují, že může trvat jeden až dva roky, než se do nabídky videotéky dostanou nové komerční filmy, ke kterým si drahá exkluzivní práva zakoupí větší platformy typu Netflix nebo už zmíněné Voyo. V jednání je teprve také spolupráce s Národním filmovým archivem a Českou televizí.

Nabídka nové videotéky České kino | Zdroj: Repro České kino

V Česku jsou v současné době dostupné a lokalizované zahraniční SVOD platformy Netflix, HBO Max, Prime Video, Disney+Apple TV+. Z tuzemských služeb patří k těm největším KVIFF.TV, která letos sloučila svou nabídku s videotékou Aerovod, a dále DAFilms nebo Edisonline.

Své vlastní streamovací platformy mají také televizní stanice Nova (Voyo), Česká televize (iVysílání) a Prima (iPrima) nebo Filmová akademie múzických umění (FAMU Films).

Kristina Roháčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme