Zpěvák s výjimečným hlasem. Chris Cornell ze Soundgarden a Audioslave spáchal sebevraždu

Americký rockový zpěvák Chris Cornell, vokalista skupin Soundgarden a Audioslave, zemřel. Bylo mu 52 let. Úmrtí ve čtvrtek oznámil jeho mediální manažer Brian Bumbery, podle kterého byla Cornellova smrt náhlá a nečekaná. Agentura Reuters s odvoláním na koronera napsala, že muzikant spáchal sebevraždu oběšením.

Tento článek je více než rok starý.

Detroit (Aktualizováno: 20:01 18. 5. 2017) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zpěvák Chris Cornell pocházel ze Seattlu, kde se na přelomu 80. a 90. let zformovala řada kapel vyznávajících charakteristický drsný kytarový zvuk s jednoduchými melodiemi známý jako grunge.

Vedle skupin Nirvana a Pearl Jam byli jeho nejznámějšími představiteli Soundgarden, které založil v roce 1984 a s nimiž vydal celkem šest alb.

Kapela, která koncertovala i v Česku, se rozpadla v roce 1997, ale opět se dala dohromady před sedmi lety. Za skladby Spoonman a Black Hole Sun získala dvě ceny Grammy.

V době jejich nečinnosti Cornell zpíval se skupinou Audioslave, kterou založil s bývalými členy kapely Rage Against the Machine. Skupina vydala tři oceňovaná alba.

Americký rockový zpěvák Chris Cornell na fotografii z roku 2010 | Foto: ČTK/AP

Zpěvák, jehož rozsah téměř čtyř oktáv a charakteristická barva hlasu pravidelně řadily na přední místa odborných žebříčků rockových vokalistů, měl rovněž několik sólových projektů.

Součástí rané části jeho hudební dráhy byla podle médií častá a intenzivní konzumace alkoholu a dalších návykových látek, s níž však po návratu skupiny Soundgarden přestal.

Se svou druhou manželkou, americkou publicistkou Vicky Karayiannisovou, měl dvanáctiletou dceru Toni a jedenáctiletého syna Christophera Nicolase. Rodina byla podle Bumberyho zprávou o jeho smrti šokována.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme