Autor

Magdaléna Trusinová

Připravuje příspěvky a pořady pro stanice ČRo Plus, Radio Wave, Radiožurnál a regionální stanice. Slyšet ji můžete v pořadech Zaostřeno, Přes čáru, Mezi nebem a zemí a v proudovém vysílání.

V Českém rozhlase pracuje (s přestávkami) od roku 2006. Začínala ve skupině elévů, pak pracovala na regionální stanici pro Prahu Regina, kde pod vedením Petra Sirotky zkoušela natáčet první reportáže. Od ledna 2007 pracovala jako externí, od 1. prosince 2008 jako interní redaktorka na Rádiu Česko. Připravovala souhrn událostí ze světa Týden ve světě a spolu s kolegyní Marií Řezáčovou každý týden nabízela posluchačům zajímavé projekty, které vznikly v neziskovém sektoru v magazínu Jak jinak. Pro Český rozhlas Plus natáčela pořad Za hranou.

Při natáčení vymetá nejrůznější kouty v Česku i po světě, včetně kábulských čajoven, mongolských jurt nebo (nejčastěji) pražských nejen divadelních kaváren. Má ráda podněty, které nutí k dalšímu zamyšlení, a hodně by chtěla, aby takhle fungovaly její pořady.

Kontakt: magdalena.trusinova@rozhlas.cz

RSS autora

Články autora

|Magdaléna Trusinová, Dominika Píhová |Zprávy z domova

Trumpová má lepší češtinu než já, směje se žena velvyslance Schapira. Na Ovčáčka nereagovala

ROZHOVOR. Tamar Newbergerová pracovala desítky let jako počítačová expertka. Když se její muž Andrew Schapiro stal velvyslancem USA v Česku, svou kariéru opustila a po pár měsících v Praze technologie vyměnila za iniciativy, na kterých se jako diplomatova žena aktivně podílí. Jednou z nich je snaha zlepšit postavení žen v zemi. „Myslím, že Česká republika je pro ženy skvělá, ale - tak jako v USA - i tady je stále spousta práce,“ říká v rozhovoru.

|Simona Bartošová, Magdaléna Trusinová |Ekonomika

Ceny benzinu a nafty stále klesají, trend by mohl vydržet až do ledna

Ceny pohonných hmot v tomto týdnu i nadále klesaly. Nejprodávanější benzin Natural 95 zlevnil o 15 haléřů na 35 korun a 12 haléřů za litr. Jeho cena je na úrovni, na které se pohybovala naposledy začátkem ledna. Zlevnila také nafta, její cena klesla o 23 haléřů na průměrných 35 korun a 61 haléř za litr.

| pir, Magdaléna Trusinová |Ekonomika

Ekonomika USA ve třetím kvartálu rostla o 3,1 procenta. Očekává se ale zvolnění

Ekonomika Spojených států od začátku letošního roku prudce stoupla. Ve třetím čtvrtletí, tedy kvartálního růstu přepočítaném na roční tempo, to bylo o 3,1 procenta. Původně se čekal růst o čtyři desetiny procenty nižší. Řada analytiků předpokládá, že ve čtvrtém čtvrtletí tempo hospodářského růstu zvolní na 1,5 procenta kvůli negativním dopadům bouře Sandy a nejistotě ohledně rozpočtových problémů.

|Kateřina Kozmová, Magdaléna Trusinová |Zprávy ze světa

JAR čeká boj o předsedu vládní strany. Viceprezident vyzve prezidenta

Příští týden začne v Jihoafrické republice volební sjezd Afrického národního kongresu a už teď je jasné, že boj o post předsedy bude mimořádně sledovaný. Jihoafrický viceprezident Kgalema Motlanthe chce totiž vystřídat v čele vládní strany prezidenta Jacoba Zumu. Případný úspěch by viceprezidentovi otevřel cestu i ke křeslu hlavy státu.

|Pavlína Nečásková, Vojtěch Kouřímský, Magdaléna Trusinová |Hudba

Zemřel hráč na sitár Ravi Šankar. Držitel Grammy, který inspiroval i Beatles

Ve Spojených státech zemřel indický hudebník Ravi Šankar. Bylo mu 92 let. Držitel hudebních cen Grammy a hráč na exotický hudební nástroj sitár inspiroval svou tvorbou řadu významných muzikantů. Spolupracoval například s Beatles, Philipem Glassem či legendárním houslisou a dirigentem Yehudim Menuhinem.

| pir, Magdaléna Trusinová |Ekonomika

Čína se stala největším importérem vína z francouzské oblasti Bordeaux

Více než 70 miliónů lahví vína z francouzské oblasti Bordeaux putovalo letos do Číny. Čína se tak stala největším importérem tohoto vína. Tradiční odběratele, Německo a Velkou Británii, nechala daleko za sebou. Navíc přibývá Číňanů, kteří skupují francouzská vinařství právě v oblasti Bordeaux.

| pir, Magdaléna Trusinová |Ekonomika

Volkswagen chce v Číně investovat 14 miliard eur v příštích čtyřech letech

Německá automobilová skupina Volkswagen bude investovat v Číně v příštích čtyřech letech 14 miliard eur, tedy asi 356 miliard korun. Uvedl to v dnešním vydání listu China Daily čínský šéf Volkswagenu Jochem Heizmann. Do roku 2018 by výrobní kapacity Volkswagenu v Číně měly podle něj dosáhnout nejméně čtyř milionů automobilů ročně. Volkswagen se do roku 2018 hodlá stát největším výrobcem automobilů na světě a dostat se v odbytu nad devět milionů vozů.

|Tomáš Pavlíček, Vojtěch Kouřímský, Magdaléna Trusinová |Zprávy z domova

Zákon o protikomunistickém odboji: Mělo se začít lidmi z 50. let, říká odbojář Šedivý

Přesně před rokem začal platit zákon o odboji a odporu proti komunismu. Za uplynulých dvanáct měsíců byl status odbojáře přiznán 223 lidem. Dvojnásobný počet žádostí o uznání odbojové činnosti ministerstvo obrany zamítlo. Konfederace politických vězňů je ráda, že zákon existuje, má však vůči němu i výhrady. Vadí jí například dlouhé čekací lhůty.

|Kateřina Kozmová, Magdaléna Trusinová |Člověk

Antikoncepce je pro 870 milionů žen stále nedostupná, tvrdí OSN

V rozvojových zemích používá moderní antikoncepci 645 miliónů žen. Dalších 870 miliónů žen k ní ale nemá přístup. Upozorňuje na to zpráva Fondu OSN pro populaci. Podle ní by na zlepšení situace byly potřeby minimálně čtyři miliardy dolarů.

|Milan Slezák, Kristina Winklerová, Magdaléna Trusinová |Zprávy ze světa

Znovuzvolený prezident Obama navštíví během své první zahraniční cesty i Barmu

Staronový americký prezident Barack Obama oznámil, že poletí do Barmy. Zamíří tam už v listopadu během své čtyřdenní asijské cesty. Návštěva Barmy má symbolický význam, Obama totiž bude prvním americkým prezidentem, který do země zavítá. Jedná se o pomyslnou odměnu za to, že Barma po pěti desítkách let vojenské vlády zahájila v roce 2010 demokratizační proces.