Turecko nabízí zastavení migrační vlny. Od EU za to chce peníze a uvolnění víz

Turecko by mohlo přijímat zpět všechny uprchlíky a migranty, kteří z jeho území připlují do Evropy. Na summitu zemí Evropské unie v Bruselu to nečekaně nabídl turecký premiér Ahmet Davutoglu. Státy unie jeho návrh přivítaly, definitivně by se na něm s Tureckem mohly dohodnout na novém summitu za 10 dní.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Turecký premiér Ahmet Davutoglu s představiteli Evropské unie na summitu EU a Turecka v Bruselu

Turecký premiér Ahmet Davutoglu s představiteli Evropské unie na summitu EU a Turecka v Bruselu | Zdroj: Reuters

Podle německé kancléřky Angely Merkelové může být turecký návrh v uprchlické krizi průlomem. Pašování lidí do Evropy by tak mělo skončit. Český premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD s tím souhlasí:

„Jakou motivaci budou mít lidé, aby utíkali z Turecka do Řecka, když budou úplně všichni vráceni do Turecka.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Proud migrantů přicházejících do Evropy prý končí. Ty, kteří přesto přijdou, by mělo vzít Turecko zpět. O dohodě EU natáčel Ondřej Houska

Turci svůj návrh předložili doslova na poslední chvíli. Výměnou po Evropě požadují rychlé zrušení vízové povinnosti pro své občany nebo další peníze pro zlepšení života syrských uprchlíků na svém území.

Ekonomické migranty by Evropa mohla posílat zpět do Turecka automaticky. Za každého Syřana, kterého Turecko přijme zpět, by ale měly země unie přijmout jiného Syřana přímo z Turecka, jak řekl turecký premiér Davutoglu.

Toto přijímání by mělo nahradit loni schválené kvóty pro přemístění běženců z Řecka a Itálie.

„Nebudeme přijímat uprchlíky z Itálie a Řecka a budeme je eventuálně přijímat z Turecka. Ta čísla jsou pořád stejná. Dneškem se nezměnila,“ uvedl premiér Sobotka.

Ten doufá, že na příštím summitu za 10 dní už bude dohoda definitivní, což by mohlo nelegální migraci do Evropy zastavit.

„My jsme turecký návrh přivítali, protože představuje zajímavé řešení, které by mohlo, pokud bude fungovat, rozbít byznys model, který dneska funguje, pokud jde o distribuci uprchlíků z Turecka do Řecka. Myslím si, že je to zajímavá cesta, kterou bychom měli v každém případě zvážit,“ prohlásil Sobotka.

Je návrh Turecka legální?

Státy unie musí mimo jiné prověřit, jestli je Tureckem navržený postup vůbec legální. Premiéři či prezidenti zemí osmadvacítky na summitu zároveň potvrdili, že už nepřipustí posílání uprchlíků a migrantů napříč Evropou až do zemí, jako je Německo nebo Švédsko.

Proud nelegálních migrantů přes Balkán skončil, řekl předseda Evropské rady Donald Tusk. V důsledku toho hrozí, že část běženců uvízne v Řecku minimálně do doby, než začne fungovat dohoda s Tureckem. Řekové by proto měli dostat od unie pomoc.

Řecko může podle Tuska počítat s rozsáhlou humanitární pomocí. V příštích třech letech na ni unie vyčlení 700 milionů eur, tedy skoro 20 miliard korun.

Cílem ale je, aby tato pomoc vůbec nebyla potřeba a uprchlíci či migranti zůstali v Turecku. Tedy pokud se země unie nakonec s Turky skutečně dohodnou a případná dohoda začne fungovat v praxi.

Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme