Po Chodorkovském opustí předčasně vězení i jeho spolupracovník Lebeděv, rozhodl soud

Ruský podnikatel Platon Lebeděv, někdejší spolupracovník bývalého ropného magnáta Michaila Chodorkovského a kritik Kremlu, bude propuštěn z vězení. Nejvyšší soud mu zmírnil trest na 10 a půl roku. Soud snížil trest i Chodorkovskému, který byl z vězení propuštěn loni v prosinci na základě prezidentské milosti.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Chodorkovskij a Lebeděv u městského soudu v Moskvě

Chodorkovskij a Lebeděv u městského soudu v Moskvě | Zdroj: ČTK

57letý Platon Lebeděv, bývalý výkonný ředitel Chodorkovského skupiny Menatep, byl ve vězení od roku 2005. Soud ho tehdy uznal vinným z krácení daní a později z praní špinavých peněz a zpronevěry, stejně jako Chodorkovského.

Lebeděv i Chodorkovskij patří ke kritikům Kremlu. Už dříve označili proces za politicky motivovaný. Chodorkovskij je na svobodě už od loňského prosince díky amnestii prezidenta Vladimira Putina.

Přehrát

00:00 / 00:00

Po Chodorkovském opustí vězení i jeho spolupracovník Lebeděv. Téma jsme na Radiožurnálu rozebrali s komentátorem ČRo Plis a odborníkem na Rusko Liborem Dvořákem

Lebeděv prý o milost nežádal, na svobodu měl být propuštěn v květnu, ale Nejvyšší soud dnes rozhodl o zmírnění trestu.

„Byla to pro Kreml taková cenná příležitost, jak před zimní olympiádou v Soči udělat nějaké gesto dobré vůle. Je to další z řetězu kroků, k nimž Moskvu přimělo mezinárodní veřejné mínění,“ říká komentátor Českého rozhlasu a odborník na Rusko Libor Dvořák.

Soud však nezměnil soudní příkaz, podle kterého Lebeděv a Chodorkovskij musí zaplatit údajné daňové nedoplatky ve výši 17 miliard rublů (přes 10 miliard korun). Právě to je jedna z překážek návratu Michaila Chodorkovského ze Švýcarska do vlasti.


„Sice je pustili z klece, ale nechali je na řetěze. V případě Chodorkovského to znamená,že má de jure uzavřené hranice do Ruska. Lebeděv je na tom řetěze doslova, protože se z Ruska asi těžko dostane. Pokud ano, ocitl by se ve stejné situaci jako Chodorkovskij,“ dodává Dvořák.

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme